16 dev bankaya "Libor" sorgusu
Financial Times gazetesi, dünyanın en büyük 16 bankasının, Libor faizlerini manipüle yaptıkları gerekçesiyle incelendiğini yazdı
Dünyanın önde gelen 16 bankası uluslararası borçlanmalarda, kredi maliyetini belirleyen gösterge olarak kabul edilen libor oranında manipulasyon yaptıkları gerekçesiyle incelemeye alındı
ABD, İngiltere ve Japonya bankacılık otoriteleri 16 bankayı libor oranın belirlenmesinde ortak hareket etme konusunda anlaştıkları gerekçesi ile soruşturma kapsamına aldı.
Financial Times'ın haberine konu olan 16 banka, İngiliz Bankacılık Birliği'ne libor oranın belirlenmesinde piyasa yapılcı bankalar olarak yardımcı oluyor.
Üç ülkenin bankacılık otoritesi, kriz öncesinde 2006 tarihinden 2008 tarihine kadar ABD doları borçlanmalarında libor oranının nasıl belirlendiğini araştıracak.
Soruşturma, İsviçreli banka UBS'nin yıllık raporunda, İngiliz, ABD'li ve Japon reguratörler tarafından libor bankalararası kredi faiziyle ilgili geniş kapsamlı bir soruşturma kapsamına alındığını açıklaması ile ortaya çıktı.
Bankanın yıllık raporunda, “Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu SEC’ten mahkeme daveti aldık. Libor oranlarını belirleyen İngiltere Bankacılar Birliği’yle ilgili belgeler konusunda soruşturma yapılıyor” denildi.
Banka soruşturmanın, gösterge faiz oranlarını manipülasyonuna teşebbüste UBS’nin “başkalarıyla hareket edip etmediğine” odaklandığını belirtti.
Alınan bilgilere göre UBS dışında regulatörler, Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan Chase, Lloyds, Rabobank, Royal Bank of Canada, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Norinchukin Bank, Royal Bank of Scotland ve West Lb bankalarını da soruşturuyor.
İngiliz Bankacılık Birliği, 10 ülkenin para birimi için 8 ile 20 banka ile birlikte libor oranını belirliyor.