Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ANKARA (A.A) - 30.03.2011 - ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, yazılım tabanlı telsiz ailesi geliştiren dünyadaki 3-4 firmadan birinin ASELSAN olduğunu belirterek, ''ABD, Almanya ve Fransa'nın dev şirketleriyle uluslararası pazarda rekabet ediyoruz ve çoğunda da başarıyla sonuç alıyoruz'' dedi.

Savunma Sanayii tesislerinin basın mensuplarına tanıtılması ve savunma muhabirlerinin tesisler hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda düzenlenen tanıtım programının ikincisi TAI'nın ardından ASELSAN'ın Macunköy tesislerinde yapıldı.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Memişoğlu, burada yaptığı konuşmada, ASELSAN'ın 35 yıllık geçmişiyle savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinden biri olduğunu söyledi.

ASELSAN'ın Türk milletinin gurur kaynağı bir şirket olduğunu belirten Memişoğlu, şirketin geçen yıl yaptığı cironun 1 milyar lirayı geçtiğini kaydetti.

ASELSAN Genel Müdürü Ergeneman da elektronik haberleşmenin yanı sıra elektronik harp ve kripto gibi konularda Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet verdiklerini anlattı.

ASELSAN'ın hisselerinin bulunduğu şirketler konusunda bilgi veren Ergeneman, Roketsan'ın yüzde 15'inin, Mikes'in yüzde 96'sının, Aselsannet'in yüzde 95'inin, Azerbaycan'daki ASELSAN Bakü şirketinin yüzde 100'ünün, Mikroelektronik şirketinin yüzde 85 hissesinin ASELSAN'a ait olduğunu bildirdi.

Yurt dışında kurdukları şirket sayısını artırmayı planladıklarını ifade eden Ergeneman, bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan'da ortak şirket kurduklarını anımsattı.

Şirket olarak satışlarını her yıl daha da artırdıklarını anlatan Ergeneman, geçen yıl 792 milyon dolarlık satış yaptıklarını, bu satışların yüzde 63'ünün TSK'ya, yüzde 21'inin kamu ve özel sektör kuruluşlarına yüzde 16'sının da yurt dışına yapıldığını ifade etti.

Yurt dışına yapılan ihracat hedefini yüzde 25'e çıkarmayı amaçladıklarını dile getiren Ergeneman, ''Şu anda ASELSAN'ın üzerinde 3,18 milyar dolar sözleşmesi imzalanmış, teslimat bekleyen sipariş bulunmaktadır'' dedi.

Ergeneman, ASELSAN hisse senetlerinin de geçen yıl yüzde 46 kazanç sağladığına işaret etti.

Geçen yıl onaylı yan sanayi firma sayısını 74'e yükselttiklerini anlatan Ergeneman, 600'den fazla yurt içindeki firmaya da 460 milyon dolar tutarında yıllara sari sipariş verildiğini kaydetti.

Geçen yıl teslim alınan mal ve hizmet karşılığı yurt içindeki firmalara yaptıkları ödemenin de 225 milyon doları bulduğunu ifade eden Ergeneman, dolayısıyla yaptıkları bir çok işte küçük firmalarla çalıştıklarını söyledi.

ASELSAN'ın 35 yıl önce askeri haberleşme sistemleri üretmek için kurulduğunu anımsatan Ergeneman, bugün radar, elektronik harp, elektro-optik, seyrüsefer ve aviyonik, silah, ve akıllı ulaşım sistemlerinin şirketin faaliyet alanlarına girdiğini söyledi.

ASELSAN'IN yazılım tabanlı telsiz konusunda oldukça ileri düzeye geldiğini vurgulayan Ergeneman, ''Şu anda dünyada yazılım tabanlı telsiz ailesi geliştiren 3-4 firmadan biriyiz ve ABD, Almanya ve Fransa'nın dev şirketleriyle uluslararası pazarda rekabet ediyoruz, çoğunda da başarıyla sonuç alıyoruz'' diye konuştu.

ASELSAN'ın hava elektroniği konusunda da oldukça ileri düzeye geldiğini belirten Ergeneman, ATAK helikopterinin ASELSAN'ın ürettiği görev bilgisayarıyla uçacağını anımsattı.



-KAMU GÜVENLİĞİ SİSTEMİ-



Kamu güvenliği sistemleriyle ilgili çalıştıklarına da değinen Ergeneman, 112 sisteminin Türkiye genelinde kurulacağını, ASELSAN'ın bu işe talip olduğunu, ''Yabancı firmalar da teklif vermek istiyor. Türkiye olarak biz bunu yapacak güçteyiz, gerekli mühendislik ve üretim yeteneğimiz bulunuyor'' dedi.

Otomatik geçiş sistemlerinin de (OGS ve KGS) ASELSAN'ın tasarımı olduğunu anımsatan Ergeneman, ihalede verecekleri teklifle hızlı geçiş sistemini de bunlara ilave etmeyi planladıklarını söyledi.

Bu sistemlerin çok beğenilmesi nedeniyle yurt dışından da teklif aldıklarını bildiren Ergeneman, bu sistemlerin 2 ülkeye satışının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ergeneman, Birleşik Arap Emirleri ve Kazakistan'da kurulan şirketlerle ile ilgili soru üzerine, BEA'daki şirketin yüzde 49'unun ASELSAN'a ait olduğunu, burada Stamp ve Stop sistemlerinin son montaj ve testlerinin yapılacağını ifade etti.

Kazakistan'da kurulan şirketin de yüzde 49'unun ASELSAN'a ait olduğunu söyleyen Ergeneman, burada da elektro-optik, termal kamera, gece görüş sistemlerinin üretilmesinin planlandığını dile getirdi.

Daha sonra basın mensuplarına ASELSAN'ın tesisleri gezdirildi ve 112 Kamu Güvenliği ve Acil durum Haberleşme Sistemi tanıtıldı.

Söz konusu sistemle Türkiye'de değişik kısa numaralara (110, 155, 156 gibi) dağılmış olan acil yardım hizmetlerinin 112 numarası çatısı altında toplanması hedefleniyor. Sistem faaliyete geçtiğinde, acil bir durumla karşılaşan vatandaş, ambulans, itfaiye, polis ya da jandarmadan yardım istemek için bu tek numarayı (112) kullanacak. Böylece ilgili kuruma çok daha kolay ve vakit geçirmeden ulaşma imkanına kavuşacak. Sistemle birlikte acil durum anında tüm ilgili kurumların hızlı ve koordineli bir şekilde müdahale etmesi sağlanacak.

ASELSAN tarafından gerçekleştirilen ''112 Acil Yardım İçin Bilgisayar Destekli Sevk ve Yönetim Sistemi Alt Yapısı Kurulumu'', yaklaşık 8 aydır, pilot bölge olarak seçilen Antalya ve Isparta'da uygulanıyor. Sistemin gelişmiş yazılım uygulamalarının ve haberleşme alt yapısının kombinasyonu şeklinde tasarlanması, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen çağrıların, gezici ekiplere aktarılarak, olay yerine en kısa sürede ulaşmaları sağlanıyor.

Ayrıca sistem sayesinde çağrıyı karşılayan görevli acil durum hakkında detaylı bilgi edinirken, olay yeri de otomatik olarak belirleniyor. Çağrı sabit telefondan yapıldıysa olay yeri nokta tayini tespit edilebilirken, GSM hattından yapılan aramalarda baz istasyonu yoğunluğuna göre alan belirleniyor. Sistemden TC kimlik numarası ya da araç plaka numarası ile sorgulama da yapılabiliyor.

Yetkililer, ASELSAN olarak bu uygulamayı yurt geneline yaygınlaştırmak için hazır olduklarını belirtti.