Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Ticaret Temsilcisi Susan Schwab, İngiltere, Hindistan ve Brezilya'nın daha güçlü yuan konusunda Çin'e baskı yapabileceğini söyledi. Aynı zamanda Mayer Brown LLP'nin hukuk danışmanlığını yapan Schwab, Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada, yuan tartışmalarının olacağını, ancak büyük ihtimalle bunun daha kapalı kapılar ardından yapılacağını öne sürdü. Schwab, G-20 ülkelerinin çoğunun yuana ilişkin endişeleri bulunduğuna dikkat çekti.

G-20'nin finans liderleri bugün Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy'nin öncülük ettiği bir seminer için Çin'in Nanjing kentinde buluşuyor. Seminerde küresel para sistemi görüşülecek. Seminerin öncesinde konuşan Çinli ekonomist Xu Hongchai, gelişen ülkelerin ABD'nin para politikasından şikayet ettiğine ve bunun sıcak para akışını tetiklemesi sebebiyle enflasyon ve kurlarda volatiliteye neden olduğunun düşünüldüğüne dikkat çekti.

Nobel ödüllü ekonomist Robert Mundell de seminere katılan isimler arasında yer alıyor. Mundell, yuanın eninde sonunda bir rezerv para birimi olacağını söyledi.

Yuan, dolar karşısında 6.5565'le 17 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Dünya para birimlerinin volatilitesi Ekim 2008'de Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasının ardından 1992'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.