Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güne ABD’den gelen olumlu datalar ile başlayan Asya piyasalarında Japonya kaynaklı kar satışları yaşandı. Deprem sonrasında finansal piyasalardaki izleri silmeye çalışan oyuncular Japonya’da ciddi alımlara gitmiş ve son günlerdeki yükselişe öncülük etmişlerdi. Bugün ise son günlerdeki alışların düzeltmesi seans içinde yaşansa da devamında gelen alımlarla Japon Nikkei 225 Endeksi  günü % 0.48 yükselerek 9.755 puandan tamamladı.

Çin’de bankaların tahminleri de aşan karları sonrasında bankacılık endeksinde görülen olumlu seyir yerini satışlara bıraktı. Çin Merkez Bankası’nın hafta başından bu yana likidite çekerek kısa vadeli faizleri yükseltmesi piyasanın radarına girdi. 1 haftalık repo oranının hafta başından bu yana % 2.13 seviyesinden % 2.80’li seviyelere yükselmesi işlem yapanları rahatsız etti. Çin Borsasında satışlar şu sırada % 0.73’e varmış durumda. Pariteler cephesinde ise Dolar’a karşı tarihin en yüksek seviyesine çıkan Avustralya Doları var. Kur, şu sıralar 0.9675 seviyesinde.

AVRUPA, ABD’Yİ TAKİP EDECEK  Mİ?

ABD’de ekonomiye ilişkin iyimserlik hisse senetlerini ve ABD tahvil faizlerini yukarı çekiyor. S&P 500 Endeksi 1.328 puandan ve % 0.67 yükselerek tamamladı. Daha küçük ölçekteki şirketlerden oluşan Russell 200 Endeksi ise günü % 1.31 yükselişle tamamladı ve böylece sene başından bu yana getirisini % 7.24’e çıkarmış oldu.

Avrupa’da ise İrlanda’nın stress testi sonuçları ve Almanya iş gücü istatistikleri bekleniyor. ABD’deki güçlü seyrin devam edeceği ve ekonomilerin son olaylardan etkilenmeyeceği beklentisi ile Almanya DAX Endeksi dün, günü % 1.77 yükselerek tamamlamıştı.

Hisse senetlerindeki bu olumlu seyir bono faizlerine de yükseliş olarak yansıyor. Toparlayan ekonomilerin faiz beklentilerini ve ardından da faizin kendisini yukarı çekmesini bekleyen yatırımcılar bonolarda satışa gittiler. ABD 10 yıllık tahvil faizi % 3.4349 düzeyinde.

İÇ PİYASADA DIŞ KAYNAKLI SEYİR

Global tahvil faizlerinin yukarı yönlü hareketi içeriye de yansımış durumda. Gösterge tahvilin faizi günü % 8.95 bileşikten tamamlamıştı. Bugün yatay başlangıç yapan faizlerde TL’nin kuvvetli seyri de dikkat çekiyor. Dolar / TL güne 1.5497’den devam ediyor, Sepet kur ise 1.8724 düzeyinde. Bankalar önderliğinde yükselen İMKB 100 Endeksi ise 65 direncine yakın. Global risk iştahındaki canlanma dikkat çekici olsa da haftasonuna kadar gelecek önemli veriler öncesinde hareketlerin nereye kadar uzayabileceği soru işareti.

 Günün devamında gelecek veriler ise şöyle:

- TÜİK, ŞUBAT AYI DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLAYACAK 10:00

- TÜİK, 4.ÇEYREK VE 2010 YILI GSYH SONUÇLARI 10:00 (3. ÇEYREKTE GSYH %5.5, 9 AYLIKTA %8.9 İDİ)

- 2011 YILI 1. DÖNEM KİT'LERİN GÖREV ZARARI İLE KİT'LERİN VE ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAKİ KURULUŞLARIN İSTİHDAM SAYILARINI

- ALMANYA'DA MART AYI İŞSİZLİK VERİLERİ AÇIKLANACAK 10:55

- EURO BÖLGESİ'NDE MART AYI TÜFE AÇIKLANACAK 12:00

- ABD'DE HAFTALIK İŞSİZLİK MAAŞ BAŞVURULARI AÇIKLANACAK 15:30

- ABD'DE CHİCAGO PMI ENDEKSİ AÇIKLANACAK 16:45 ÖNCEKİ: 71.2

- ABD'DE ŞUBAT AYI FABRİKA SİPARİŞLERİ AÇIKLANACAK 17:00

- HAZİNE NİSAN AYI İÇ BORÇLANMA STRATEJİSİNİ AÇIKLAYACAK 17:00

- TÜRKİYE'DE 4.ÇEYREK TOPLAM DIŞ BORÇ STOKU AÇIKLANACAK 17:30

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü