Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD'de dün açıklanan istihdam verisinin ekonomik toparlanmaya yönelik güveni artırması ve denizaşırı yatırımcıların altıncı gün üst üste Hindistan hisse senetlerini alması ile birlikte yükseldi. Bu yükselişler sonucu, gösterge endeks Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 yükselerek 1,166.54 puana çıktı. Endeks bu çeyrekte yüzde 1.3 yükseldi. Hindistan'da Bombay Borsası Sensitive Endeksi yüzde 0.5-6 yükselerek sekizinci gün üst üste yukarı yönde hareket etti. Endeks böylelikle Nisan 2009'dan bu yana en uzun süreli çıkışını gerçekleştirmiş oldu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, merkez bankasının faiz yükseltebileceği spekülasyonlarıyla yüzde 0.9 düştü.

ABD'de özel sektörün daha fazla istihdam sağlamasının ardından, satışlarının yaklaşık yarısını ABD'de yapan Tayvanlı mobil telefon üreticisi HTC Corp. yüzde 5 yükselerek rekor seviyeye çıkarken, dünyanın ikinci en büyük düz ekran üreticisi LG Display Co. yüzde 2.2 prim yaptı. Hindistan'ın en büyük yazılım hizmetleri ihracatçısı Tata Consultancy Services Ltd., yüzde 2.4 değer kazandı.

Manila'daki Rizal Banking Corp.'tan Mike Raz, "Yatırımcılar gelişen piyasa hisselerini almada daha istekli hale geliyor. Zira ABD ekonomisinin temel göstergeleri iyileşiyor görünüyor ve toparlanmaya yönelik umutları artırıyor" dedi ve "Fonlar, bu yılın başında çıktıkları gelişen piyasalara geri dönmeye başladı" şeklinde görüş bildirdi.