Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 31.03.2011 - Bank Asya, uluslararası mali piyasalardan 300 milyon dolar tutarında murabaha sendikasyonu aldı.

Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, murabaha sendikasyonu imza töreninde yaptığı konuşmada, sendikasyonun 300 milyon dolar olduğunu belirterek, ''Bu, Bank Asya'nın kurulduğu günden bu yana temin ettiği 3. sendikasyon. Geçen yıl Nisan ayında alınan sendikasyonun tutarı 255 milyon dolardı. Bu da 2010 yılına kadar Türkiye'de yapılan en yüksek tutarlı murabaha sendikasyonuydu'' dedi.

İmzalanan sendikasyona ilginin çok yüksek olduğunu ifade eden Çelik, işlemin, toplamda 18 ülkeden 28 bankanın katılımıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

Sendikasyonda lider bankaların Standard Chartered Bank, ABC Islamic Bank, Noor Islamic Bank ve National Bank of Abu Dhabi olarak görüldüğünü belirten Çelik, sendikasyona, ABD, Avrupa ve Körfez bölgesinden bankaların ilgi ve katılımının yüksek olduğunu anlattı.

Düzenleyici bankalara 150 milyon dolar yetki verilmesine rağmen uluslararası piyasalardan 2 katının üzerinde talep geldiğini vurgulayan Çelik, ''Vadesi ve maliyetlerine bakıldığında; vade olarak 1 yıl, dolar ve avro dilimlerinden oluşuyor ve yüzde 1,5 olarak gerçekleşti. Sendikasyonu ticaretin finansmanında ve KOBİ'lere destekte kullanacağız'' diye konuştu.

Sendikasyonun 171 milyon dolar ve 94,5 milyon avroluk dilimler halinde gerçekleştiği ve Bank Asya'nın 1 yıl vadeli krediyi Libor/Euribor yüzde 1,5 kar oranıyla geri ödeyeceği bildirildi.



-''KATILIM BANKACILIĞINA İLGİ''-



ABC Islamic Bank (Bahreyn) Türkiye Temsilcisi Muzaffer Paksoy, 4 katılımcı bankanın 3'ünün Ortadoğu kökenli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Genellikle Türkiye'de Ortadoğu kökenli bankaları lider banka olarak görmeniz nadirdir. Bu Bank Asya'nın verdiği bir özellikten kaynaklanıyor. Bu Ortadoğu'daki bankaların katılım bankalarına gösterdiği ilgiyi de gösteriyor. Dünyada İslami bankacılığa baktığınız zaman 2000 yılında 50 milyar dolarlık hacme sahipken, 2010 yılında bu hacim 300 milyar doların üstüne çıkıyor. Bu da petrol fiyatlarının artması ve İslami ürünlere, bankacılığa daha fazla ilgi olmasından kaynaklanıyor. Türkiye'de katılım bankalarının büyümeleri son 5 yılda yüzde 34 olurken, normal bankacılık yüzde 20 civarında büyüdü. Bu da Türkiye'de katılım bankacılığına olan ilgiyi gösteriyor. Katılım bankacılığında Bank Asya ile de birlikte olmayı dilediğimiz İslami bono piyasasının, yeni yapılan düzenlemelerden sonra olacağını düşünüyoruz.''

Standard Chartered Bank'ın Avrupa, Afrika ve Güney Doğu Asya'dan Sorumlu Sendikasyon Bölüm Başkanı Hiren Sigharay, son 3-4 yılda dünyanın paramparça olduğunu, İzlanda'da volkan patladığını, Japonya'da deprem olduğunu anlattı. Dünyada bütün bu olaylar yaşanırken Türkiye'nin ayakta durduğunu ifade eden Sigharay, alınan sendikasyonun Türk bankacılık sektörünün gücünün göstergesi olduğunu vurguladı. Sigharay, Kuzey Afrika ve Rusya'nın eskisi gibi ilginç ve heyecan verici olmadığını, BRIC ülkelerinin daha ilginç olmaya başladığını söyledi.



-''TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE KARŞI BÜYÜK BİR İŞTAH VAR''-



Noor Islamic Bank'ın Finansal Kurumlar Yöneticisi Syed Moosa Kaleem, sendikasyona 28 uluslararası bankanın katılımının, Türk piyasasına artan talebin güzel bir örneğini oluşturduğunu ifade ederek, ''Türk ekonomisine ve bankacılık sektörüne karşı çok büyük bir iştah var. Sendikasyona uluslararası piyasadaki birçok banka katılmak istiyor ve paralarını Türk İslami bankalarına yatırmak istiyorlar. Uluslararası piyasanın Türkiye'deki İslami bankacılık sektörüne büyük ilgisi var'' dedi.

National Bank of Abu Dhabi'nin Uluslararası Bankacılık Genel Müdürü Rola Abu Manneh, sendikasyona katılımın çok yüksek olduğunu belirterek, ''Başarının atfedileceği adres, Bank Asya'nın inanılmaz itibarı ve ismi. Destek ve işbirliği bizim için çok önemli oldu'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından lider bankalar Standard Chartered Bank (İngiltere), ABC Islamic Bank (Bahreyn), Noor Islamic Bank (Dubai, BAE), National Bank of Abu Dhabi (Abu Dhabi, BAE) ile katılımcı bankalar Al Ahli Bank of Kuwait (Kuveyt), Arab Islamic Bank (Ürdün), Banca UBAE (İtalya), Bank of London and the Middle East (İngiltere), Barwa Bank (Katar), Capital Bank of Jordan (Ürdün), Citibank (ABD), Commerzbank (Almanya), Credit Europe Bank (Hollanda), Dexia (Belçika), Doha Bank (Katar), Emirates NBD Bank (Dubai, BAE), Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD) (Suudi Arabistan), Islamic Development Bank (IDB) (Suudi Arabistan), JP Morgan (ABD), Oberbank (Avusturya), Qatar International Islamic Bank (Katar), Tunis International Bank (Tunus), Türkiye Halk Bankası (Türkiye), UBI Banca International (Lüksemburg), United Bank Limited (Pakistan), Zürcher Kantonalbank'ın (İsviçre) temsilcileri murabaha sendikasyonunu imzaladı.