Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tankan anketi bugün yayınlanmasına rağmen, Japonya Merkez Bankası, 4 Nisan'da anketinin sonuçlarını gözden geçirerek yeniden yayınlacaklarını açıkladı. Bugün açıklanan anket sonuçları, Japon üreticilerin, deprem öncesinde, yılın ilk 3 ayında ekonomik büyümeden umutlu olduğunu gösteriyor.

Şirketlerin ekonomik duyarlılığını ölçen Tankan anketi, bu kez büyük oranda deprem öncesini kapsıyor. Bu da Perşembe günü açıklanan imalat sanayi PMI gibi, ülkenin ekonomisinin deprem öncesinde toparlanmaya başlamış olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

Japonya Merkez Bankası, Pazartesi günü raporu revize ederek yeniden yayınlayacak. Yeni raporda, deprem öncesi ve sonrasında gelen sonuçlar ayrı kategorilerde incelenecek. Anketin ilk sonuçlarına göre ise, Japonya'nın en büyük imalatçılarının endeksi, yılın ilk 3 ayında, bir önceki çeyrekten 1 puan artış kaydetti ve 6 olarak belirlendi.

Pozitif rakamlar, Tankan anketinde ekonomideki sıçramaya işaret ediyor. Analistler, imalatçıların kısa vadeli olarak karamsarlaşması ve güvenlerindeki düşüşün normal olduğunu, bunun beklenilen bir durum olduğunu söyledi.

Bu arada Yen-Dolar paritesine de dikkat çekildi. Yen, dolar karşısında 85 seviyesine gerilerse, bu, en azından ihracatçıları iyimserliğe itebilir.