Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ASYA’DA SAKİN SEYİR DEVAM EDİYOR, ABD KARIŞIK KAPANDI

ABD Borsaları yatay başladıkları güne hafif ekside devam ettiler. Dow Jones Sanayi Endeksi günü % 0.25 düşerek 12.319 puandan kapattı. Endekste en fazzla yükselen hisse 3 M olurken en fazla düşenler arasında American Express ve Intel vardı. Teknoloji ağırlıklı hisselerin oluşturduğu Nasdaq Endeksi ise günü % 0.15 yükselerek kapattı. 1998’den bu yana en iyi ilk çeyreğini kapatmak üzere olan S&P 500 Endeksi’ne gelen sınırlı satış endeksin çeyreği % 5.42 kazançla kapatmasına neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi % 3.47’den kapandı.

Asya seansında Çin’den gelen PMI rakamları dikkat çekti. Son 4 ayda ilk kez ve beklenenden fazla yükselen endeks şimdilik enflasyon korkularını körüklemiyor. Şubat’tan sonra 53.4 değerini alan PMI verisinin yanında HSBC tarafından açıklanan PMI verisi de yükseldi Bilindiği gibi büyüme tahminleri yaparken öncü olarak kullanılan bu endekslerin 50’nin üstünde gelmesi genişleme işareti sayılırken bu sayının altında herhangi bir data daralmaya işaret ediyor. Nikkei 225 Endeksi % 0.31 yükselirken Çin Şanghay Bileşik Endeksi % 0.02 yukarıda. Asya’da piyasalar bugünkü ABD verisini yakından izleyecek. Diğer yandan Taiwan ve Vietnam Merkez Bankaları artan enflasyon ve büyüyen ekonomik aktivite sebebiyle faiz artırdılar.

AVRUPA’DA FAİZLER VE İRLANDA MERCEK ALTINDA

İrlanda stres testlerinin açıklanmasının ardından bankalara ekstra 24 milyar Euro daha enjekte edilmesi gerektiği ortaya çıktı. Böylece merkezi yönetim ülkedeki bankacılık sektörünün önemli bölümünü yönetir hale gelecek. Bugüne kadar zaten 46 milyar Euro’yu sisteme enjekte eden ülkenin toplam kurtarma masrafları böylece 142 milyar Dolar’a varmış oldu. Gayri Safi Milli Hasılanın 227 milyar Dolar olduğu düşünülünce yapılan kurtarmanın maliyetinin büyüklüğü de anlaşılıyor. Avrupa Merkez Bankası ise ülkenin çabalarına destek olmak için İrlanda bonolarına uyguladığı yüzdesel oranı kaldıracağını ve bonoların yeniden teminat olarak kabul edileceğini açıkladı. Açık rakamları GSYİH’ye göre yukarı yönlü revize edilen Portekiz’de ise getiri eğrisi terse dönmeye devam edito. 2 yıllık Portekiz tahvilinin faizi 10 yıllık faiz olan % 8.40’ı geçmiş durumda.

İÇ PİYASA, DIŞARI ODAKLI SEYRİNE DEVAM EDİYOR

Tahvil faizi, global eğilimi izleyerek yükselmeye devam ediyor. Günü % 9.01’den kapatan gösterge tahvil faizinde 9 bileşik psikolojik olarak kısa vadeli önemli bir seviye konumunda. TL, dar bantta güçlenmeye devam ederken Dolar / TL, Asya seansında 1.5452 düzeyinde. Yarım Euro + yarım Dolar’dan oluşan Sepet Kur ise 1.8676’da. Günü 64.434 puandan tamamlayan İMKB 100 Endeksi 65 bin seviyesinden gelen satışları karşılamaya çalışıyor. Dün bankacılık hisselerinin öderliğinde gevşeyen İMKB2’de sanayi endeksi güçlenmeye devam ediyor. Bankacılık Endeksi günü % 0.80’lik kayıpla tamamlayarak ilk çeyreği % 8.43 düşerek tamamlamış oldu. Sanayi hisseleri ise % 5.92 artarak ilk 3 ayı bitirirken iMKB 100 aynı dönemde % 2.38 değer kaybetti.

Bugün yurt içi piyasaya etkisi olabilecek diğer bir veri ise petrol fiyatları olabilir. Dünkü açıklanan dış ticaret açığının da beklentiler kadar yüksek olmasının ardından Merkez Bankası’nın da hassaas olduğu enerji ve emtia fiyatları yakından takip edilecek. Libya’da Kaddafi’ye bağlı birliklerin ilerlemesi sonucu çözümsüzlüğün daha uzun süre devam edeceğini ve arza ilişkin sınıtıların daha uzun süreceğini düşünen oyuncular ham petrolde alıma geçtiler. Günün ilk saatlerinde NYMEX ham petrol 107.02 Dolar’a yükseldi. Petrole bağlı olarak yükselen altın fiyatları 1.433 Dolar / Ons düzeyine çıktı.

ABD’den gelecek Tarım Dışı İstihdam verisi haftanın en önemli verisi olacak. 208 bin kişi artması beklenen verinin bir önceki sonucu + 222 bin kişi olmuştu. Saat 11:30’daki Portekiz ihalesinin ise önemli bir etkisi olması beklenmiyor keza, Brezilya daha önce bu ihaleyi talep etmiş ve ihraç edilecek hazine kağıtlarını alacağını açıklamıştı. Günün geri kalanında gelecek olan verilerse şöyle:

10.00 Türkiye mart imalat PMI

10.55 Almanya imalat PMI

11.00 Türkiye mart ihracatı

11.00 AB PMI

12.00 AB İşsizlik

15.30 ABD Tarım dışı iSTİHDAM

15.30 ABD İşsizlik

17.00 ABD İnşaat harcamaları

17.00 ABD ISM

 
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü