Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'da imalat faaliyetlerinin 9 ayın zirvesine çıkması ve ABD'de olumlu gelmesi beklenen istihdam verilerinin öncesinde yen değer kaybetti. Küresel ekonomik toparlanmanın hız kazanmasının risk iştahını artırmasıyla yen, euro karşısında 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar Endeksi ise Fed'in bugün ekonomiden acil durumlarda verilen parasal desteklerini çekebileceğini açıklayacağı yönündeki spekülasyon üzerine artış kaydetti.

Japonya dışındaki ülkelerdeki ekonomilerin büyümesinin somutlaşmaya başladığını, bunun da risk iştahına yansıdığına dikkat çeken Tokyo'daki Sumitomo Trust&Banking Co.'nun Döviz traderlarından Osao Iizuka, yende zayıflama öngördü.

Gün içinde euro karşısında 118.51 seviyelerine kadar gerileyen yen, günü 118.48 seviyesinden kapadı. Bu oran 13 Mayıs'tan bu yana en düşük düzeye işaret ediyor. Japon yeni dolar karşısında da önce 83.70 seviyesine çekildi; ardından günü yüzde 0.6 kayıpla 83.66 yenle kapadı. Euro/Dolar paritesi ise 1.4158'den 1.4160 dolara yükseldi. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde yer alan hisseler bugün yüzde 0.2 oranında prim yaptı.

Japon yeni bugün itibariyle dolar karşısında 7 gün üst üste değer kaybetmiş oldu. Böylece yen, Temmuz 2005'den bu yana en uzun süreli zayıflamasını kaydetti. Bugün itibariyle dolar karşısındaki kayıplarını 2. çeyreğe taşıyan yen, yüzde 2.4 gerileyerek, 2009'un son çeyreğinden beri en sert düşüşünü gerçekleştirmiş oldu.

ABD'de bugün açıklanacak olan tarımdışı istihdam verilerinin, 6. kez artış kaydetmiş olması bekleniyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ABD'de tarımdışı istihdama Mart ayında 190 bin kişilik katılım olduğunu tahmin ediyor. Fransa'da imalat sanayi PMI'ının Mart ayında Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini kaydederek 56.6'ya çıkacağı tahmin ediliyor.