Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Maliye Bakanı Christine Lagarde, yuanın, IMF'nin SDR sepetine girmesi dahil, çalışmaların başlatılması gerektiğini savundu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de öneriye destek vererek, tartışmaya değer bulduğunu ifade etti.

Çin'in Nanjing kentinde biraraya gelen G-20 liderleri, ABD'nin Çin'in "değerini düşürdüğünü" iddia ettiği yuanın serbestleşmesi için küresel rollerinin artırılabileceğini belirtti.

Dünkü bir günlük seminerde Sarkozy, uluslararası para sistemininin küresel ekonomik dengesizlikleri sınırlamak üzere değiştirilebileceğini savundu. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da "esnek döviz kuru sistemleri"ni savunarak, dolar, euro, sterlin ve yen sepetine dahil olacak her para biriminin özgür sermaye akışına izin vermesi gerektiğinin altının çizdi. Geithner, Çin'in önce bu şartları yerine getirmesi gerektiğini savundu.

Londra'daki UBS AG'nin stratejistlerinden Geoffrey Yu, SDR tartışmasının yuanı daha esnek hâle getirebilmek için ortaya atıldığını belirterek, "ama Çin bunu istemiyor" dedi. Yu, güçle ve yetkiyle birlikte sorumluluğun da geldiğini, Çin'in de bunun bilincinde olduğunu vurgulayarak, Çin'in yuanın kendi istekleri doğrultusunda kademeli bir şekilde değerlenmesinden yana olduğunu belirtti.