Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisinde istihdam Mart ayında beklenenden daha fazla arttı ve işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde düşerek yüzde 8.8 ile son iki yılın en düşük seviyesine indi. Bu veriler, ABD'de istihdam piyasasındaki iyileşmenin hız kazanmakta olduğunu işaret ediyor.

ABD'de tarım dışı istihdam, Şubat ayında revize edilmiş rakamlarla 194,000 arttıktan sonra, Mart ayında 216,000 yükseldi. Bloomberg'in ekonomistlere yönelik anketine göre, istihdamın 190,000 artması bekleniyordu. Şubat ayında yüzde 8.9 olan işsizlik oranı ise Mart ayında % 8.8'e düştü ve bu ver, böylelikle, dördüncü ay üst üste düşüş göstermiş oldu.

Rekor ihracat ve iş dünyası ve tüketici güvenlerindeki artışlar, Chrysler Group LLC ve Kohl’s Corp. gibi şirketlerin daha fazla çalışan istihdam etmesine ve bu yolla, ABD ekonomisinin son iki yılın en yüksek seviyesine çıkan enerji fiyatlarıyla mücadele etmesine neden oluyor. İyileşen ekonomi, geçen ay, Fed yetkililerinin tahvil alım programını Haziran ayının ötesine uzatmada isteksiz oldukları yolunda işaretler göndermeye cesaretlendirdi.

Pittsburgh'da PNC Financial Services Group Inc.'ten kıdemli ekonomist Robert Dye, "Bu veri, genişlemekte olan istihdam piyasası toparlanması ile uyumlu" dedi ve "Küçük işletmelerin işçi alımına daha da fazla katıldığını görmeye başlıyoruz. Bu da sürdürülebilir toparlanma için bir temel oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin istihdam artışı tahminleri 150,000 ile 295,000 arasında değişti. Şubat ayı tarım dışı istihdam artışı 192,000'den 194,000'e revize edildi. Ocak ayı artışı ise 63,000'den 68,000'e revize edildi. İşsizlik oranının ise Mart ayında yüzde 8.9 çıkması bekleniyordu.