Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve ABD piyasaları ABD'de beklenenden olumlu gelen istihdam ve işsizlik verilerinin ardından yükseliş seyrine geçti. Ülkede Şubat ayında 194,000 yükselen tarım dışı istihdam, Mart ayında 216,000 artış gösterdi. Mart ayında işsizlik oranı %8.9'a gerilerken ISM imalat sanayi endeksi de 61.2 düzeyine işaret etti.

Avrupa'da bankacılık hisselerinde alımlar oldu

Avrupa'da sabahtan itibaren Borsalardaki yükseliş seyri devam etti. İrlanda'da bankaların 24 milyarlık sermaye artırmaya ihtiyacı olduğunun açıklanması da Avrupa piyasalarının gündemindeydi. Borsalarda yüzde 1'in üstünde alımlar oldu.

İMKB'de sabahki satıcılı seyir yerini alımlara bıraktı

Yurt içinde İMKB 100'de 65,000 seviyesi test ediliyor. Endekste banka hisselerindeki sabah saatlerinde görülen satıcılı seyir öğleden sonra yerini alımlara bıraktı. Sanayi hisselerinin ise banka hisselerini yeniden geride bıraktığı gözleniyor. Yılın ilk çeyreğini banka hisselerine göre yaklaşık yüzde 10 üstünde bitiren endekse alımlar gelmeye devam ediyor.

Gösterge tahvilin bileşik faizi ise %9.10 seviyesinden 9 bileşiğe geri gelmeye çalışıyor. TL'de kuvvetlenme sinyalleri dar bantta devam ediyor. Dolara karşı 1.54 düzeyinin altına inen TL'deki değerlenme ABD verileri sonrasında gözle görülür hale geldi. Öte yandan dolar, diğer para birimlerine karşı değer kazanmaya başladı.

Euro /dolar paritesi verinin ardından 1.4050 desteğine çekildi. Global piyasalardaki risk iştahının artmasıyla beraber dolar/yen 84.50 düzeyinin de üstüne çıkarak Eylül'den bu yana gördüğü en yüksek noktaya geri dönmüş oldu.

Petrol fiyatları yükseldi

Gelen datanın ardından Fed'in çıkış stratejisini uygulamakta tereddüt etmeyeceğini fiyatlamaya devam eden oyuncular, ABD tahvillerinde satışa yöneldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.50 bariyerini aşmış durumda. Petrol fiyatları global toparlanmadaki gücün artarak devam edeceğini fiyatlıyor, ABD'de son geçen işlemlerde NYMEX tipi ham petrol 107 doların üstündeki seyrine devam ediyor. Spot altın fiyatı ise 1.430 doları aşağı kırarak 1.415 USD/ons düzeyine geriledi.

Haftaya Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ve yurt içinde de sanayi rakamları ile enflasyon figürleri takip ediliyor olacak.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü