TOBB Petrol Meclisi'nden "kaçak akaryakıt" uyarısı
-
TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, kamuoyunu kaçak akaryakıt konusunda uyardı
ANKARA (A.A) - 02.04.2011 - Halide Özkul - TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, kamuoyunu kaçak akaryakıt konusunda uyardı.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi toplantısında, 10 numara yağ adı altında yürütülen kaçak faaliyetlerle mücadele eden akaryakıt sektörünün, yeni bir tehlike ile karşı karşıya olduğu kaydedildi.
Otomobil lastiklerinin geri dönüşümü faaliyetlerine dikkat çekilen toplantıda Meclis üyeleri, otomobil lastiklerinin geri dönüşümü çerçevesinde, elde edilen ürün numuneleri üzerinde yapılan laboratuvar tespitlerinde, bu maddenin özelliklerinin motorinin teknik özellikleri ile çok yakın olduğunun tespit edildiğini dile getirdi. Üyeler, bu konunun atık yağlar ile ilgili gelişmeler dikkate alındığında, önümüzdeki günlerde sorun olabileceğinin altını çizdiler.
-5015 SAYILI PETROL PİYASASI KANUNU İÇİN KOMİSYON KURULDU-
Toplantıda ayrıca 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve sektörü yakından ilgilendiren ikincil mevzuat düzenlemelerine ilişkin çalışma yapmak üzere, bir komisyon kurulmasına karar verildi. Meclis üyeleri arasından seçilen komisyonda, Erol Metin (PETDER), Güner Yenigün (PUİS), Murat Bilgin (TABGİS), İsmail Oral (TÜPRAŞ) ve Ayşegül Değer (LUKOİL) yer aldı.
Meclis üyeleri, Gümrük Müsteşarlığı tarafından akaryakıtta kaçakçılığın önlenmesi ve bu doğrultuda 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda yapılması gereken düzenlemelere ilişkin yapılacak çalışmalarda Meclis olarak yer almak istediklerini dile getirdiler.
-MADENİ YAĞ KAPASİTE RAPORLARINDA YENİ DÖNEM-
Toplantıda, TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi'nin de düzenlenmesine önemli katkı sağladığı, kapasite esasları kapsamında, ''Madeni Yağ İmalatı'', ''Muhtelif Kimyasallar ve Otomotiv Ürünleri İmalatı'' ile ''8. Atık Madeni Yağların Yeniden Rafine Edilmesi'' kriterlerinde yapılan yeni düzenlemeler tartışıldı. Yeni düzenlemeler ile 2011 yılına kadar düzenlenen madeni yağ imalatına ilişkin kapasite raporlarının, 2011 yılı sonuna kadar yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca hesaplama tablosu tek bir formül üzerinden yapılarak, karışıklığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.