Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Küresel krizin ardından İspanya'da derinleşen borç krizi, 2004'te İspanyal Sosyalistlerin partisinin lideri olan Zapatero'nun başarısını gölgeledi. Birçok sıkılaştırma politikasına gitmek durumunda kalan Zapatero'nun partisi, yeni liderini ise önümüzdeki ayki yerel seçimlerin ardından yapacak.

İspanyol Sosyalistlerin hükümetteki çoğunluğu, sağ kanada kaptırabileceği düşünülüyor. Portekiz'in ardından, İspanya liderinin de benzer bir adımla arkasından gitmesi, sorunlu ülkelerde sağ partilere güç kazandırırken, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ekonomik durumu daha sağlam olan Avrupa ülkelerinde taban kaybeden merkez sağ partileri oluyor.

İspanyol lider Zapatero, aday olmayacağını açıkladığı konuşmasında, 2004'te başa geldiğinde, İspanya'yı değiştirmek için 2 dönemin yeterli olacağına inanmış olduğunu söyledi. Bu sebeple 2 dönemlik süre nin dolmasıyla, daha fazla koltuğu ele geçirmeye niyeti olmadığını belirtti.

Zapatero, küresel krizde yalnızca merkez sağ ve diğer sağ partilerin değil; sendikaların ve diğer sol partilerin de eleştirilerin hedefi hâline geldi.

İspanyol lider, tüm bunlara rağmen, krizde sona çok yakın olduklarını, şu anda en önemli adımın istihdamı artırmak olduğunu savundu.