Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ASYA’DA OLUMLU HAVA HAKİM

ABD verisi sonrasında global toparlanmanın güç kazanacağına inanan yatırımcılar riskli varlıklara olan ilgilerini artırdılar. Asya’da hisse senetleri yükselirken emtialar da yükseliyor. Japonya’da Nikkei Endeksi özellikle ABD’ye ihracatı toplam gelirlerinin içindeki payı yüksek olan şirketler öncülüğünde yükseliyor. Canon gibi güçlü ihracat şirketleri endeksi taşırken Dolar / Yen’in 84’ün üstündeki seyri de bu şirketlere destek veriyor. Çin’de resmi tatil dolayısıyla piyasa kapalı. Filipinler’de endeks 30 ayın zirvesine çıkarken Avustralya ve Kore gibi ülkelerin para birimleri de son zamanların en yüksek seviyelerine çıktı. Asyalı şirketlerin temerrüde düşme riskine karşı kullanılan kredi endeksleri yükselen risk iştahı sebebiyle gevşerken, ABD vadelileri ise ekside seyrediyor.

GÜNÜN DEVAMINDA AVRUPA ENFLASYONU İZLENECEK

Perşembe günü hem Avrupa Merkez Bankası (ECB) hem de İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararlarını açıklayacaklar. BOE’nin herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmezken ECB’nin ise bu toplantıda gösterge faizi % 1’den % 1.25’e yükseltmesi bekleniyor. Avrupa’da bugün Euro Bölgesi Üretici Fiyatları açıklanacak, beklentiler enflasyonun % 6.7’ye varması yönünde. Tüketici Enflasyonunun bankanın % 2 hedefinin üstüne çıkması sebebiyle faizleri artıracağını açıklayan Başkan Trichet’in açıklamalarının ardından enflasyon figürleri yakından takip edilecek. Diğer yandansa Portekiz, İrlanda ve Yunanistan gibi ülkelerin geldiği nokta endişe veriyor. Yükselen faizlerin, kısa vadeli fonlamaya büyük oranda ihtiyaç duyan bu çevre ülkelere zarar verebileceği beklentisinin realize olup olmayacağı da birliğin geleceği açısından önemli olacak.

ŞİRKET SATIN ALMA HABERLERİ POZİTİF MODU DESTEKLİYOR

Global ekonomideki toparlanmanın devam edeceğine inanan şirketlerin satın alma yoluına gitmesi ve büyük montanda işlem yapmaları finansal piyasalara destek veriyor. Çinli Minmetal’in, Avustralyalı Equinox şirketini satın almak için verdiği 6.5 milyar Dolar değerindeki teklif önceki kapanışın % 23 üstüne işaret edince metal ve maden şirketleri yükselmeye başladı. Diğer bir satın alma haberinde ise Vivendi’nin, Vodafone’nin elindeki SFR payına 11.3 milyar Dolar ödemede anlaşması piyasanın radarında. Fransa’nın ikinci büyük telekom şirketi olan SFR’nin satın almaya konu olması ve işlemin büyüklüğü de oyuncuların dikkat ettikleri diğer hususlar. Sabah saatlerinde Euro / Dolar paritesi 1.4228 düzeyinde yatay seyrediyor.

EMTİALARDA YUKARI YÖNLÜ HAREKETLER GÖRÜLÜYOR

Gördüğü tepe noktadan gelen satışlarla gevşeyen bakır fiyatları bugün yukarı yönlü tepki vermeye çalışıyor. Diğer tarafta ise toparlanma beklentileri ile yükselen petrol fiyatları ham petrol 108.23 Dolar seviyesine taşıdı. 108.74 Dolarla 30 ayın zirvesini test eden fiyatların kısa vadede enlfasyonist endişeleri körükleyeceğini düşünen yatırımcılar ise altın alarak kendilerini korumaya çalışıyorlar. Spot altın fiyatında son görülen seviye 1.430 Dolar / Ons. Stokların düşmesi ve artan talep spekülasyonu ile yükselen mısır ve buğday fiyatlarına şeker ve soya fasulyesi gibi tarımsal emtialar da eşlik ediyor. Brent tipi ham petrolün varil başına fiyatı ise 119 Dolar’ın hemen altında.

YURT İÇİ PİYASADA ENFLASYON BEKLENİYOR

Merkez Bankası’nın son dönemde iyice üstüne basarak hatırlattığı fiyat istikrarına ait verilerden biri bugün geliyor. Geçtiğimiz ay % 0.73 yükselen aylık enflasyonun bu ay ise % 0.87 artması bekleniyor. Böylece % 4.16 olarak açıklanan Şubat enflasyonunun ardından Mart ayında yıllık manşet enflasyonun % 4.40’a çıkması bekleniyor. Gösterge tahvil faizi Cuma günü % 9.01 ile yaptığı kapanışın ardından güne % 9.03 bileşikten başlıyor. TL ise kuvvetlenmeye devam ediyor ve haftaya Dolar’a karşı 1.5270 ile başlıyor. Sepet Kur ise 1.8540 düzeyinde. Teknik görünümünü yukarı yönlü kırma sinyali veren İMKB 100 Endeksi’nde 66.400 seviyesi ilk teknik direnç olarak görülürken 64.800 seviyesinin ise destek olarak çalışabileceği beklentisi hakim. Dolar / TL’de ise 1.5194 noktasından geçen 200 günlük ortalama kurun aşağı yönlü ilk direnç noktası.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü