Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, Güney Kore Wonu ve Endonezya Rupesi öncülüğünde değerlendi. Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, 1997'den bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı. Asya paralarındaki değerlenmede, yatırımcıların geçtiğimiz hafta sattıklarının 3.2 milyar dolar üzerinde Güney Kore, Tayvan ve Tayland hisseleri satın alması etkili oldu. MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki bölgesel hisseler de ABD'den gelen tarım dışı işsizlik verilerinin 2 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle artış kaydetti.

Risk iştahının arttığının altını çizen Tokyo'daki Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın yöneticilerinden Shigehisa Shiroki, hisse senedi piyasalarındaki somut kazanımların, gelişen ülkelere kaynak olarak yansıdığına dikkat çekti.

Güney Kore Wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değerlenerek 1,086.65'ten işlem gördü. Endonezya rupesi ise dolar karşısında yüzde 0.3 artışla 8,676 seviyesine yükseldi. Tayland bahtı ve Singapur doları da ABD doları karşısında değer kazananlardan oldu. Baht ve Singapur doları yüzde 0.2 değer kazandı ve sırasıyla 30.23 ve 1.2601'den işlem gördü.

Gelişen ülkelerdeki hisse senedi fonlarına 30 Mart'ta sonlanan haftada 2.6 milyar dolar değerinde kaynak aktı. Bu rakam EPFR Global'in verilerine göre 5 Ocak'tan bu yana en yüksek düzeye işaret ediyor. Gelişmekte olan piyasalardaki tahvil cinsinden fonlara ise ilk çeyrekte 2.3 milyar dolar değerinde kaynak aktarıldı. Bu oran bir yıl önce 11.5 milyar dolardı.