Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç sıkıntısı çeken ülkelerin temerrüde düşme riski sıkça gündeme gelmeye başladı. Seçmenler sıkılaştırma paketlerine destek vermezken, yatırımcıların da Yunanistan-İrlanda-Portekiz üçlüsünün hisselerini birarada tutması, Yunanistan'ın temerrüdünün diğer iki ülkeye de sıçrayabileceği düşüncesini beraberinde getiriyor.

Avrupa'nın üçüncü büyük yatırım danışmanlığı şirketi Amundi Asset Management'ın uzmanlarından Marie-Anne Allier, Yunanistan'ın 2013'e kadar yeniden yapılandırmaya gideceğini söyledi. Allier, "eğer Yunanistan yeniden yapılandırmaya giderse, İrlanda ve Portekiz de yalnızca sıkılaştırma paketleriyle buna karşı duramaz ve onlar da gider" yorumunda bulundu.

Avrupa Birliği liderleri 25 Mart'ta bir Avrupa İstikrar Mekanizması kurmak ve bölgenin borç krizine son verme konusunda anlaştı. İstikrar Mekanizması, geçici kurtarma fonunun süresinin sonlanmasının ardından 2013'te kalıcı bir mekanizma olarak faaliyete geçecek. Böylece hükümetlerin borçlarının tamamını ödeyememesi durumunda ise, kredilerin geri ödenmesinde Avrupa İstikrar Mekanizması'na öncelik verilecek.

Portekiz'in CDS'leri 1 Nisan'da 568 puana yükseldi. Böylece ülkenin beş yıl içinde temerrüde düşme riski yüzde 39.4'e çıktı. Yunanistan'ınkiler ise 986 baz puanda seyrediyor ve ülkenin aynı sürede temerrüde düşme riski yüzde 57.4 olarak veriliyor.

Standard&Poors's, bankalarını kurtarma maliyetinin 100 milyar euroyu bulduğu gerekçesiyle 1 Nisan'da İrlanda'nın kredi notunu 1 kadaeme düşürdü. S&P, Yunanistan ve Portekiz'in kredi notlarını da 29 Mart'ta indirmişti.