Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İlk seansta eksilerini artıya çeviren İMKB 100 Endeksi, gücünü ikinci seansa da taşıdı. 67.214 puanla 18 Ocak 2011’den bu yana en yüksek seviyeye tırmanan İMKB 100 Endeksi bankaların öncülüğünde yükseliyor. Bankacılık Endeksi % 3.61 yukarıdan işlem görürken Sanayi Endeksi ise % 0.11 yukarıda. Bankalara eşlik eden diğer bir endeks ise % 3.62 artış kaydeden Holding Endeksi.
 
TL ise bir süredir devam eden yükselişine beklenenden düşük gelen enflasyon verisi ile ara vermiş durumda. Dolar’a karşı 1.5340 düzeyinden işlem gören TL, Euro’ya karşı ise 2.1844’ten işlem görüyor. Yarım Euro ve yarım Dolar’dan oluşan Sepet Kur ise 1.8591’e yükseldi.

Gösterge tahvilin faizi ise 8.84 bileşikten işlem görüyor ve % 3.99 ile son 41 yılın en düşüğünde gelen Tüketici Enfasyonu sonrasında kazandığı momentumu devam ettiriyor.

Emtia son iki yılın en yükseğine çıkarken, yaklaşık 20 milyar dolarlık satın almalar hisselerin ikinci bir gün de artmasını sağladı. ABD endeks vadeli işlemleri yükseldi.

24 ham maddeden oluşan Standard & Poor’s GSCI endeksi, Londra’da saat 10:00’da yüzde 0.7 yükseldi. MSCI World Endeksi yüzde 0.3 artarken, S&P 500 Endeks vadeli işlemleri yüzde 0.2 yükseldi. Almanya 10 yıllık tahvili sekizinci bir gün de düşerken, bu son beş yılda görülen en uzun düşüş dönemiydi.

Portekiz 10 yıllık tahvillerinin bileşik faizi 10. gün de yükseldi. Avrupa’da temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti üç yılın en düşük seviyesini gördü.

Avrupa Merkez Bankası bu hafta enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltebilir. ABD Çalışma Bakanlığı 1 Nisan’da istihdamın arttığını ve işsizlik oranının beklenmedik biçimde düştüğünü açıkladı.

Yaklaşık 1 milyar dolar tutarında varlık yöneten Pengana Capital Ltd.’in fon yöneticilerinden Tim Schroeders, ”ABD ekonomisinin kendi kendini sürdürebilir bir iyileşmeyi sağlamak için gerekli platformu yarattığına dair daha fazla kanıt var. Beklenenden daha iyi ABD verileri ardından, daha yakın vadedeki sorunlarla uğraşmak için istek giderek artıyor,” dedi.

Petrol 30 ayın en yüksek seviyesine tırmanırken, New York’ta yüzde 0.8 yükselerek varili 108.78 dolar oldu.

GELİŞEN PİYASA HİSSELERİ EKONOMİK İYİLEŞMEYLE YÜKSELDİ

Küresel ekonominin iyileştiği işaretleriyle, gelişmekte olan piyasalar hisseleri beşinci bir gün de yükselirken, gösterge endeks 34 aylık yükselişine devam etti.

MSCI Emerging Markets Endeksi New York’ta saat 08:00’de yüzde 0.6 yükselerek 1,191.99 oldu. Hindistan için hisse senetleri endeksleri, Hong Kong’daki Filipinler ve Çin hisseleri en az yüzde 1.4 arttı. Türkiye’de enflasyon son 40 yılın en düşük hızıyla artarken, iki yıllık tahvilin bileşik faizi, son üç haftanın en büyük düşüşünü gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı 1 Nisan’da ABD’de istihdamın geçen ay analistlerin tahminlerinin üzerinde 216,000 arttığını açıkladıktan sonra, 21 gelişmekte olan ülkeden şirketlerin hisse senetleri Haziran 2008’den beri en yüksek seviyesine çıktılar.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, işsizlik oranı beklenmedik bir biçimde son iki yılın en düşük seviyesini gördü.

Aralarında Nigel Rendell’ın da bulunduğu Londra’daki RBC Capital Markets analistleri ”Beklenenden daha güçlü ABD istihdam verileri risk iştahını desteklemeye devam ediyor,” dediler.

Tahviller yükselirken, JPMorgan Chase EMBI+ Index’e göre, yatırımcıların gelişmekte olan piyasa tahvilleriyle, ABD Hazine tahvillerinden talep ettikleri bileşik faizler arasındaki fark 5 baz puan düşerek 253 oldu. Tahvilleri sigortalamanın maliyeti düşerken, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika CDS’lerinden oluşan iTraxx SovX CEEMEA Endeksi 3 baz puan düşerek 187 oldu.