Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libyalı muhalifler, Kaddafi'ye karşı verdikleri mücadele için kaynak arayışını sürdürüyor. Mısır'dan dün yapılan açıklamaya göre, Liberya bayraklı Ekvator tankerinin Tobruk yakınlarındaki ihracat terminaline Salı sabah saatlerinde yaklaşmış olacak.

Tankerin sahibi Dynacom, Yunanistan'ın en büyük 3. tanker operatörü.

Libya'da petrol ihracatı yeniden başlasa da, emtia piyasasındaki gerginlik henüz gevşemedi. Brent cinsi petrolün varili Pazartesi günü yeni rekor denemesi yaparak son 2.5 yılın zirvesine çıktı ve 120 dolardan işlem gördü.

Traderlar Ortadoğu ve Afrika'daki çatışmalardan endişe duyuyor. Diğer yandan Afrika ülkesi Gabon'daki grev de petrol fiyatlarını yukarı çekti. Petrol arzında Cuma'dan bu yana 240 bin varillik kesinti yaşanıyor.

Bu arada bazı şirketler, Libyalı muhaliflerin petrol ihracatına başlaması ilişkin endişe duyuyor. Libyalı muhaliflerin tankerlerine Kaddafi güçlerinin saldırması ihtimali başlıca riskler arasında sayılıyor.

Washington Hükümeti, Libyalı muhaliflerin, ülkeye Kaddafi'nin kaynaklarına uygulanan ambargo ve yaptırımların dışında tutulduğunu belirtmişti