Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'dan gelecek mağaza satış verileri öncesindeki olumlu bekleyiş ve ABD'deki hizmet sektörünün genişlemesinin risk iştahını açmasıyla yen geri adım attı.

Dolar, Fed Başkanı Bernanke'nin enflasyonun yakında takip edileceğini söylemesi üzerine yen karşısında 6 ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Euro da piyasalarda bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artıracağına oynayanların artmasıyla yen karşısında 10 ayın en yükseğinin yakınlarında seyretti.

Dünya genelinde ekonomik toparlanmanın güçlü olduğunu, bu sebeple düşük yen trendinin süreceğini öngören Tokyo'daki Chuo Mitsui Trust&Banking Co.'nun Döviz yöneticilerinden Yousuke Hosokawa, "Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını normalleştirme konusunda geriden izlemesi de yeni düşük tutuyor" dedi.

Yen, dolar kaşrısında 84.06'dan 84.33'e geriledi. Yen, 1 Nisan'da 84.73 seviyesine gerileyerek, 24 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Euro/Yen paritesi ise 119.54'ten 119.74'e yükseldi. Euro, dolar karşısında gerileyerek 1.4199'dan işlem gördü.

Euro Bölgesi'nde mağaza satışlarının Şubat ayında aylık bazda yüzde 0.1 artmış olması bekleniyor. Mağaza satışları, Ocak ayında da yüzde 0.2 artış kaydetmişti.

ABD'deki Arz Yönetimi Enstitüsü'nün ise ülkedeki imalat dışı sektör endeksinin Mart ayında 59.5 olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki ayda 59.7 seviyesiyle Ağustos 2005'ten bu yana en yüksek düzeyini kaydetmişti.