Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır arzının talebi karşılamakta yetersiz kalacağına dair beklenti ve  Japonya'daki yeniden inşa çabalarıyla kurşun fiyatlarının 3 yılın en yüksek seviyesine yaklaşmasıyla bakır fiyatları yükseldi.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.7 yükselerek ton başına 9,395 dolardan işlem gördü ve Tokyo'da saat 12:01 itibariyle 9,383 dolardan işlem gördü. Metal, 1 Nisan'da 9,263.25 dolar olarak 17 Mart'tan beri en düşük gün içi seviyeye inmişti.

Korea Exchange Bank Futures Co.'da üst düzey trader olan Hwang Il Doo, bu yıl beklenen üretim açığının fiyatları desteklediğini belirterek kurşunun da Japonya'daki felaket nedeniyle yükseldiğini söyledi.

Anglo American Plc, dünyanın üçüncü büyük bakır madeni olan Şile'deki Collahuasi'nin 2011 üretim hedefini karşılaması için mücadele edeceklerini söyledi. Aşırı yağışlar nedeniyle yılın ilk 2 ayında bakır madenindeki üretim sekteye uğramıştı. Şirket yetkilileri, Ocak ve Şubat ayında gerçekleşen üretimin hedefin oldukça altında olduğunu açıklamıştı.

Şirket yetkililerinden Claudia Onetto, Teck Resources'a ait bir bakır madeninin de yağmurlardan etkilendiğini belirtti.

Mayıs vadeli bakır, New York Comex'te yüzde 0.3 değerlenerek 4.268 dolar/lb'den işlem gördü. Londra Metal Borsası'ndaki stokların ise 950 ton düşerek 427,900 tona gerilediği bildirildi.