Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin enflasyonun "çok yakından izlenmesi" gerektiğini söylemesinin faizlerin artırılabileceği spekülasyonunu yoğunlaştırması sonrası euro karşısında ikinci gün üst  yükseldi.

ABD para birimi önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Bernanke, tahminlerin enflasyonun geçici olduğu görüşünü doğrulamaması halinde, Fed politika yapıcılarının adım atmak durumunda kalacaklarını kaydetti. Euro, ayrıca, Moody's'in Portekiz'in notunu bir basamak düşürmesinden de olumsuz etkilendi. Yeni Zelanda doları ve İsviçre frangı ise değer kazandı.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'nin Döviz stratejisti Lee Hardman, "Bernanke'nin yorumları, piyasanın Fed'in para politikasını ne ölçüde sıkılaştıracağını azımsamış olabileceğini işaret ediyor ve bu da daha dar bir dolar rallisi için sahne hazırlıyor" dedi ve "Avrupa'dea borç krizi çözümden oldukça uzakta ve bu, euro-dolar'ı aşağı itebilecek diğer bir faktör" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında gün içinde yüzde 0.4 yükselerek 1.4170 dolar seviyesine kadar çıktı ve Londra saati ile 08:20'de, yüzde 0.2 yukarıda 1.4194 dolar seviyesindeydi. Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek, dolar başına 84.31 yene inerken, euro karşısında fazla bir değişiklik göstermeyerek 119.55 seviyesinde kaldı.