Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yatırımcılar hâlâ tedirgin

Yatırımcılar hâlâ tedirgin

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin araştırmasına göre, yeni yatırım düşünen yatırımcılar artsa da, küresel krize ilişkin tedirginlik hâlâ dikkat çekiyor

Giriş: 05 Nisan 2011, Salı 13:09
Güncelleme: 05 Nisan 2011, Salı 13:09

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin 2011 ''1. dönem'' barometre araştırması sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 45'i önümüzdeki 6 ay içinde yeni yatırımlar yapmayı planlıyor.

Yatırımcıların yüzde 29'u dünyada uluslararası doğrudan yatırımlar için ''ekonomik ortamın daha iyiye gideceğini'', yüzde 44'ü ''değişmeyeceğini'', yüzde 27'si ''daha kötüye gideceğini'' düşünüyor.

YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit 2011 yılında 9 ila 10 milyar arasında doğrudan yabancı yatırımın geleceğini söyledi.

Basın toplantısıyla açıklanan araştırma sonuçlarına göre, dünyada ve Türkiye'de büyümenin önümüzdeki dönem sabit kalacağını düşünenlerin yüzdesi bir önceki ankete göre artış gösterdi. Büyümede hızlanma bekleyen YASED üyelerinin oranı ise önceki ankete göre azaldı.

Gayrisafi milli hasıla artışı konusunda, uluslararası yatırımcıların bir önceki ankette 2011 yılı için öngördükleri yüzde 4,75 oranı, bu ankette yine 2011 yılı için yüzde 5,23 artış olarak belirtildi.

Yatırımcıların yüzde 29'u dünyada uluslararası doğrudan yatırımlar için ''ekonomik ortamın daha iyiye gideceğini'', yüzde 44'ü ''değişmeyeceğini'', yüzde 27'si ''daha kötüye gideceğini'' düşünüyor.

Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımlar için ''ekonomik ortamın daha iyiye gideceğini'' düşünenlerin oranı yüzde 44 iken, ''değişmeyecek'' diyenlerin oranı yüzde 38, ''daha kötüye gidecek'' diyenlerin oranı yüzde 18 oldu.

''Ekonomik gelişmeler ışığında önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar yapmayı düşüyor musunuz?'' sorusuna, uluslararası yatırımcıların yüzde 45'i ''evet'', yüzde 34'ü ''hayır'', yüzde 21'i ''henüz karar verilmedi'' yanıtını verdi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'de uluslararası doğrudan yatırımları en çok etkileyecek olumsuz gelişmeler, ''uluslararası piyasalarda yaşanacak yeni bir finansal kriz'', ''yerel ekonomik dalgalanma'', ''yerel siyasi dalgalanma'', ''yapısal reformların tamamlanamaması'', ''büyümenin sürdürülebilir olmaması'', ''AB müzakerelerinde yaşanacak tıkanıklıklar'' şeklinde sıralandı.