Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal krizin başlangıcından bu yana dördüncü kez faiz artırımına giden Çin, enflasyonu kontrol altına alarak, varlık balonu riskini önlemeye çalışıyor. Çin Merkez Bankası, internet üzerinden yayınladığı açıklamayla, kısa vadeli borçlanma faizinin yüzde 6.06'dan 6.31'e çıkarıldığını duyurdu.

1 yıllık mevduat faizleri ise yüzde 3'ten 3.25'e çıkacak.

Artan petrol ve emtia fiyatları, Japonya'daki nükleer kriz ve Avrupa'daki borç krizine rağmen Asya ülkelerini faiz artırımına gitmeye teşvik ediyor.

Vietnam, Tayvan, Hindistan, Güney Kore ve Tayland Mart ve Nisan aylarında faiz artırımına giderken, Çin de bankaların munzam karşılıklarını artırarak piyasadan para çekti.

Enflayonist baskıların arttığını ve petrol fiyatlarındaki artışın sürmesi hâlinde Çin'in zorlanacağını belirten Hong Kong'taki Credit Agricole CIB'nin ekonomistlerinden Dariusz Kowalczyk, merkez bankasının fiyat istikrarını koruduklarına yönelik bir mesaj yayınlaması gerektiğini savundu.

Çin'de tüketici fiyatları Şubat ayında yıllık bazda yüzde 4.9 yükselerek, hükümetin yüzde 4'lerde seyreden yıllık hedefinin üzerine çıktı.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, enflasyonu, "kafesten bir kez çıktı mı bir daha kafese geri konulamayan bir kaplan" olarak tanımlamıştı.