Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün enflasyonun yakından izlenmesi gerektiğini belirtmesi, faiz oranlarının beeklenenden daha yakın zamanda artırılacağına dair bir beklenti yarattı. Avrupa Merkez Bankası da (AMB) bu hafta borçlanma faizlerini artıracağına dair sinyaller verirken, Çin Merkez Bankası ise bugün faizleri artırma kararı aldı. Altın fiyatları 24 Mart'ta 1,447.82 dolar/ons ile rekor kırmıştı.

Almanya'daki Quantitative Commodity Research'ün sahibi Peter Fertig, yüksek faizlerin altın için negatif faktör olduğunu belirtti. Fertig, AMB'nin bu hafta faizleri artırcağı tahmininde bulundu.

Külçe altının onsu, Londra'da 67 sent düşerek 1,433.28 dolar oldu. Haziran vadeli altın kontratı New York Comex'te yüzde 0.1 daha  yüksek olan 1,44.20 dolardaydı.

Çin Merkez Bankası, kısa vadeli faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Merkez Bankası böylece küresel krizden beri faizleri dördüncü kez artırmış oldu.

Libya'daki olaylar, Japonya'daki nükleer kriz ve Avrupa'daki borç krizine yönelik endişelerle altın fiyatları rekor seviyeye yükselmişti. Öte yandan Moody's bugün Portekiz'in kredi notunu 3 hafta içinde ikinci kez düşürdü.