Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde faaliyet gösteren ve Türkiye elektrik üretiminin yüzde 9'unu gerçekleştiren ENKA Adapazarı ve Gebze Doğalgaz Elektrik Santralleri 12 aylık dönemde yüzde 99,8'lik emre amadeliğe (yıl içindeki kullanılabilirlik) ulaştı. Elde edilen verimin 300 bin evin ihtiyacını karşılamaya yetecek 1,3 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimine olanak tanıdığı belirtildi.

6 gaz türbiniyle toplamda 2 bin 320 megavatlık kurulu kapasiteye sahip olan Adapazarı ve Gebze Doğalgaz Elektrik Santralleri, 2010 yılı Kasım ayı itibarıyla son 12 aylık dönemde yüzde 99,8'lik kullanılabilirliğe ulaştı.

Erişilen kullanılabilirliğin endüstri ortalamasından yüzde 7 daha yüksek olduğu ve 'F' sınıfı gaz türbini teknolojisinde yeni bir dünya rekoru olduğu kaydedildi.

Elde edilen kullanılabilirlikle Adapazarı ve Gebze santrallerinin 300 bin evin ihtiyacını karşılamaya yetecek 1,3 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimine olanak tanıdığı belirtilerek, böylelikle 150 megavatlık enerji santrali kurma ihtiyacının da ortadan kalktığı ifade edildi.

ENKA Santralleri İşletme ve Bakım Direktörü Tahsin Kösem, Taşkısığı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Adapazarı ve Gebze Doğalgaz Elektrik Santralleri'nde düzenlediği basın toplantısında, ENKA'nın General Elektrik (GE) tarafından yakın zamanda yenilenen ''F Teknolojisi'' gaz türbinlerini kullanarak, elektrik santrallerinde kullanılabilirlik açısından önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

Söz konusu başarıyı kendini işine adamış işletme ve bakım ekibinin başarılı, sürekli ve dikkatli bir şekilde çalışması ve GE Enerji Hizmetleri ekibinin koordinasyonuyla elde ettiklerini ifade eden Kösem, ''Hiç kimsenin yapamadığı bir olayı gerçekleştirdik. Bunun en büyük nedeni de kaliteli insan, iyi organizasyon ve işini benimsemektir. Burada özel hayat yok. F sınıfı gaz türbinlerindeki bu iyileştirme paketinin kısa sürede geliştirilip uygulanması, imalatçı ve tesis sahibinin yoğun ve başarılı ortak çalışmasının mükemmel bir örneğidir'' dedi.



-''8 YIL İÇİNDE DE 220 MİLYAR KİLOVATSAAT ENERJİ ÜRETTİK''-



Adapazarı'ndaki santrallerin 2002 yılının Ekim ayında devreye girdiğini anlatan Kösem, ''8 yıllık bir işletme dönemimiz oldu. 8 yıl içinde de 220 milyar kilovatsaat enerji ürettik. Bu da geçen yıl Türkiye'de üretilen enerjinin kümülatifine (toplamına) eşit bir miktar. Son 8 yılın ortalamasını alırsak Türkiye enerji üretiminin yüzde 14'ünü ENKA santrallerinden ürettik. İzmir ve Adapazarı, Gebze santrallerinden'' dedi.

GE Enerji Services Türkiye ve İsrail Direktörü Yavuz Aydın da GE'nin ENKA'da yapılan uygulamalar gibi enerji santrali verimliliğini, emre amadeliğini ve genel performansı maksimuma çıkarmak için hizmet teknolojilerine önemli yatırımlar yapmaya devam ettiğini söyledi.

Elde edilen yüzde 7'lik ilave başarıyı ENKA'nın sağladığını kaydeden Aydın, ''Sadece Adapazarı Gebze Santralleri için emre amadeliğe bakacak olursak, bu oran 150 megavatlık bir santralin yerine geçiyor. 150 megavatlık bir santralin faaliyetine denk üretim yapılmış oluyor'' diye konuştu.

2002 yılının ekim ayında faaliyete geçen Adapazarı ve Gebze Doğalgaz Elektrik Santralleri, yılda 2 bin 320 megavatlık kurulu kapasitesiyle, 6 gaz türbini aracılığıyla Türkiye yıllık elektrik üretiminin yüzde 9'unu karşılıyor.