Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye'nin Libya'da arabuluculuk rolü oynadığını yazdı.

Gazetenin internet sitesinde çıkan İstanbul mahreçli haberde, bir Türk yetkilinin, Libya'daki rejimle, ülkedeki muhalif güçlerin liderlerinin, ateşkes sağlanabilmesi için birbirlerine önerilerde bulunduklarını söylediği belirtildi.

Haberde ismi açıklanmayan yetkilinin, Ankara'yı dün ziyaret eden Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdulati Ubeydi'nin ardından Bingazi'deki muhalif grubun da bir temsilcisini olası bir ateşkesi görüşmek üzere Ankara'ya gönderme niyetini açıkladığını söylediği de bildirildi.

Aynı yetkilinin Ubeydi'nin Ankara'ya, Libya rejiminin lideri Muammer Kaddafi'den herhangi bir kişisel mesaj taşımadığını söylediğini de yazan gazete, Türkiye'nin Libya'daki NATO operasyonunun insani tarafında lider rol oynadığını, BM tarafından getirilen ''uçuşa yasak bölge'' uygulamasında değil, ancak silah ambargosunun uygulanmasında aktif olduğunu ve Türkiye'nin NATO içinde en büyük orduya sahip ikinci ülke olduğunu belirtti.



-NYT: ''TÜRKLERİ İZLE''-



Bu arada New York Times (NYT) gazetesinin internet sitesinde çıkan bir blogta da gazetenin yazarlarından Scott Malcomson, Türkiye'nin son dönemde bölgede izlediği politikayla ilgili görüşlerini ''Türkleri İzle'' başlığıyla kaleme aldı.

Yazıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kriz dönemlerinden de fırsat çıkarabilen bir bakan olduğu yorumu yapılırken, Davutoğlu'nun ve Türkiye'nin bölgede ihtilafları yönetmede ve ilişkiler kurmada son derece doğal bir rol oynadığı vurgulandı.

Yazıda Türkiye'nin Libya'nın Misrata kentinden yaralıları gemiyle Türkiye'ye getirdiğini, bir yandan Kaddafi'yi gitmeye zorlarken, diğer yandan Trablus'taki elçiliğini son derece faal tuttuğu belirtildi. Türkiye'nin, kaybolan NYT gazetesi muhabirlerinin Libya'dan çıkarılıp serbest bırakılmasında da önemli yardımda bulunduğu anımsatıldı.

Türkiye'nin izlediği dış politikayla her yerde faal olduğuna dikkat çekilen yazıda, Türkiye gibi ülkelere ihtiyaç duyulduğu görüşüne yer verildi.