Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sermayenin serbest dolaşımından yana olan Uluslararası Para Fonu IMF, ilk kez farklı bir açıklamada bulundu. Fon, ülkelerin ekonomilerini korumak için bazı durumlarda sermaye akışına kontroller getirilebileceğini savundu.

IMF'nin açıklaması, Türkiye, Brezilya ve Güney Kore gibi gelişmekte olan dünyanın sıcak parayla mücadele haberlerinin artmasının ardından geldi. Gelişen ekonomiler bir yandan enflasyonla mücadele ederken, diğer yandan kurdaki yükselişi sınırlandırmak ve emlak sektöründe varlık balonlarını önlemeye çalışıyor.

IMF, bugüne kadar hem ülkeler hem de banka ve hedge fonu şirketleri gibi kuruluşlarda sermaye akışına fırsat veren açık piyasaları savundu. Bu sebeple IMF Başkanı Dominique Straus-Kahn'ın açıklamaları “pragmatik” olarak yorumlandı.

Kahn, sermaye kontrolleri için faiz oranları, vergiler diğer politika araçlarının, özel durumlarda kullanabileceği görüşünde.

IMF Başkanı, bu araçların doğru ekonomi politikaların yerini alamayacağını, ancak ihtiyaç duyulduğunda geçici süre kullanılabileceğini belirtti.

IMF Yönetim Kurulu'nun bazı üyeleri, Kahn'ın açıklamalarının piyasalarda daha fazla sıkılaştırma için ortam hazırlayabileceği konusunda endişe duyuyor.