Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1457.75 DOLAR / ONS İLE YENİ REKOR

Piyasalarda kısa vadeli belirsizliklerin devam ediyor olması, FED’den gelen enflasyon vurgusunu takiben toplantıda ortak bir noktaya varılamaması ve Portekiz gibi sorunlar altın fiyatlarını yukarı taşıdı. Diğer yandan enflasyona vurgu yapılmaya devam edilmesi de altına olan talebi artırıyor. Önce Trichet, ardından FED yetkilileri ve Çin’den gelen faiz artışı enflasyon endişelerini teyit etmiş oldu. Petrol fiyatlarındaki yükseliş de gün içi realizasyonlar gelmesine rağmen devam ediyor. Crude Ham Petrol 122 Dolar / Varilin hemen altında seyrederken NYMEX tipi ham petrolün varil fiyatı ise 108.14 Dolar düzeyinde. Mısır fiyatları 4 günlük rallinin ardından bugün kar satışlarıyla geriliyor. Bakır fiyatları ikinci gün de yükselmeye çalışırken pamuk fiyatları ise ABD’den toplanacak ürüne ilişkin kaygılarla son 1 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Gümüş fiyatları son 31 yılın zirvesinde seyretmeye devam ederken platin ve paladyum gibi değerli metallerde de alışlar kaydediliyor.

ASYA BorsaLARI KARIŞIK BİR SEYİR İZLİYOR

Japonya’da radyoaktif atıkların doğaya dökülmesi sonrası endişeler devam ederken TEPCO hisseleri düşmeye devam ediyor. Reaktörün etrafındaki her haneye ceza ödeyebileceği belirtilen şirket hisseleri düşüyor. Toyota’nın da Moody’s tarafından not indirimine tabi tutulabileceği haberleri hisseleri aşağı çekiyor. Çin ve Hong Kong tatil dönüşü faiz artırım haberlerini hazmetmeye çalışıyor. Çin’de bankalar öncülüğünde yükseliş yaşanıyor. Bu sene Çin Merkez Bankası’nın en fazla iki faiz artışına gidebileceğini tahmin eden oyuncuların hisse senetlerinde pozisyon aldıkları görülüyor. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi % 1.07 yükselirken Japonya Nikkei 225 Endeksi ise % 0.32 düşüş gösteriyor. Yarın Japonya Merkez Bankası’nın toplantıda yeni önlemler açıklayabileceği beklentisi Yen’I zayıflatmaya devam ederken Dolar / Yen 85.33 seviyesine yükseldi.

ABD KAPANIŞI YATAY, FED’İN KAFASI KARIŞIK

ABD’de teknoloji hisselerindeki sınırlı alımlara metal ve madencilik hisseleri eşlik etti. S&P 500 Endeksi günü % 0.02 düşerek tamamlarken Nasdaq ise % 0.07 artışla günü tamamladı. Bütçe görüşmelerinden henüz net bir sonuç çıkmaması da yatırımcıların yakından takip ettikleri bir konu. Mayıs itibariyle yasal borçlanma sınırına ulaşacak olan ABD’de atılacak adımlar ilgiyle izleniyor. FED’den gelen açıklamada ise Haziran’da bitecek ikinci tur genişlemenin ardından üyelerin çıkış stratejisini tartışmaya başladıkları belirtildi. Bu toplantıda ekonomik görünümü revize etmeyen kurulun bir dahaki toplantıda yeni ekonomik görüşlerini vermesi gerektiği biliniyor. Dolayısıyla o toplantıya kadar gelecek veriler ve açıklamalar daha da önem kaznamış durumda. Açıklamalar sonrasında ABD  10 yıllık tahvil faizinin % 3.4888’e yükseldiği görülüyor. Dolar Endeksi ise 76 noktasının altına sarktı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI ÖNCESİNDE PORTEKİZ TARTIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Portekiz’de hala bir hükümet olmaması ve bugün yapılacak ihale öncesinde faizlerin hala yükseliyor olması yatırımcıları ECB’den gelecek faiz artışı borçlu ülkeleri daha da zor duruma sokar mı sorusunu sormaya yöneltiyor. Dolar’daki zayıflık ise Euro’yu desteklemeye devam ediyor. Euro, sabah saatlerinde 1.4258 Dolar alabiliyor. Commerzbank’ın ve Intesa gibi bankaların sermaye artışına gideceği haberlerinin ise Avrupa Bankacılık Endeksi’ne yapacağı etki bugün önemli olacak. Dün Polonya’dan gelen faiz artışıyla yükselen, gelişen Avrupa para birimleri hareketlerine bugün de devam ediyorlar. Polonya Zlotisi ve Macar Forinti düne göre Dolar’a karşı % 0.22 değer kazanmış durumdalar.

YURT İÇİNDE VERİ YOK, SON ÇIKIŞIN DEVAMI İZLENECEK

Tahvilde gösterge niteliğindeki faiz % 8.75 seviyesine kapanmıştı. Dolar / TL ise güne 1.5278 seviyesinden başlıyor, böylece sene başından bu yana TL’deki kazanç % 1’i bulmuş oldu. İMKB 100 Endeksi ise dünkü kapanış seviyesi olan 67.689 seviyesinden güne başlangıç yapacak. Bankalara gelen alışların geneli etkilemesiyle ralli yapan İMKB’de dün hacim 4.5 milyar TL civarında gerçekleşti. İkinci seans gelmeye başlayan kar satışlarının devam edip etmeyeceği bugün için yönü belirlemede etkili olabilir. Bankacılık Endeksi günü % 0.65 artışla bitirmeyi başarmıştı.

Sabah saatlerinde global piyasalardaki sakin seyir devam ederken gün boyu gelecek verilerden çok önemli bir beklenti yok. Gün boyu gelecek olan verilerin akışı şu şekilde:

- 10.00 İnşaat ciro endeksi
- 11.30 İNGİLTERE SANAYİ ÜRETİMİ
- 12.00 AB GDP
- 12.00 AB HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI
- 13.00 ALMANYA FABRİKA SİPARİŞLERİ

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü