Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Kalkınma Bankası (ADB), Asya'daki hükümetlerin önceliğinin enflasyonla mücadele olması gerektiğini bildirdi.

ADB'nin ''Yıllık Asya Kalkınma Görünümü Raporu''nda, geçen yıla göre daha düşük olmakla birlikte bölge ekonomisinin önümüzdeki iki yıl güçlü bir şekilde büyümeye devam etmesinin öngörüldüğü belirtilerek, Japonya dışında bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 7,8, 2012'de yüzde 7,7 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Bölge ekonomisi, geçen yıl yüzde 9 büyüme kaydetmişti.

Raporda, bölgenin büyümeyi desteklemekte kritik zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekilerek, bazı ekonomilerin hala aşırı ısınma işaretleri göstermekte olduğu vurgulandı.

Asya için en büyük güçlüğün enflasyonla mücadele olduğuna işaret edilen raporda, geçen yıl yüzde 4,4 olan bölgede enflasyonun bu yıl yüzde 5,3, gelecek yıl ise yüzde 4,6 olmasının beklendiği belirtildi.

Raporda, zayıf ABD ekonomisi, Avro Bölgesi'ne üye ülkelerin borç sorunu, Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi ile Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki yönetim karşıtı gösterilerin etkisiyle artan petrol fiyatlarının büyümenin önünde tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Gelişmekte olan Asya ülkelerinin yaklaşık 600 milyonla dünya nüfusunun üçte ikisini barındırdığı ifade edilen raporda, artan gıda fiyatlarının bölgedeki pek çok insanı yoksulluğa sürükleyeceğine dikkat çekildi.

Raporda, geçen yıl yüzde 10,3 büyüyen Çin ekonomisinin 2011'de yüzde 9,6, 2012'de yüzde 9,2, Hindistan ekonomisinin 2011'de yüzde 8,2, 2012'de yüzde 8,8 ve Japonya'nın ise 2011'de yüzde 1,5, 2012'de yüzde 1,8 büyümesinin beklendiği ifade edildi.