Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Avrupa Merkez Bankası faiz artışı serisi mi başlatıyor?

Avrupa Merkez Bankası faiz artışı serisi mi başlatıyor?

Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artışı serisini başlatabileceğini düşünüyor

Giriş: 07 Nisan 2011, Perşembe 11:00
Güncelleme: 07 Nisan 2011, Perşembe 11:00

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, bir faiz artırım serisini başlatmadıklarını belirtmesine rağmen, yatırımcılar ve analistler bu açıklamalara fazla inanmıyor.

Bloomberg News'un anketine katılan 57 ekonomistin tümü, AMB'nin bugün Frankfurt'ta gerçekleştireceği toplantısında, % 1.00 ile rekor düşük seviyede bulunan politika faizini yüzde 1.25'e çıkarmasını bekliyor. 3 Mart'taki açıklamasında faiz artırımı işaretini veren Trichet, "bir faiz artırımı serisi başlatmadıklarının" altını çizmişti. Ancak yatırımcılar, yıl sonuna kadar en az 2 faiz artırımıyla birlikte, politika faizinin yüzde 1.75'e çıkarılmasını bekliyor.

Avrupa Merkez Bankası faiz artışı serisi mi başlatıyor?

Frankfurt Trust'tan Christopher Kind, "Kuşkusuz bir faiz artırım serisinin başlangıcındayız" dedi ve "Piyasalar faizlerin bir yıl içinde yüzde 2.2'e çıkmasını bekliyor. Bu etkili sayıda faiz artırımı" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, petrol fiyatlarındaki artışların enflasyonu yükseltmesi ve Almanya'daki rekor büyümenin fiyat baskılarını artırmasının etkisi ile, faizleri "normalleştirmekten" bahsediyorlar. Ancak yüksek borçlanma maliyetlerinin, euroyu güçlendirmesi ve Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz'in de kurtarma talep etmesi ile yoğunlaşan borç krizini daha da kötüleştirme riski var.

25 Baz Puanlık Artış Bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası bugün TSİ 14:45'te faiz kararını açıklayacak ve bundan 45 dakika sonra Başkan Trichet basın mensuplarına açıklamalarda bulunacak. Bunun yanında, İngiltere Merkez Bankası da bugün TSİ 14:00'te faiz kararını açıklayacak. İngiltere Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.5'te bırakması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası, bugün politika faizini artırması durumunda, Çin, Hindistan, Polonya ve İsveç merkez bankalarının arasına katılacak. Ancak Fed, politika yapıcıların arasındaki fikir ayrılıklarından dolayı para politikasını sıkılaştırma konusunda, diğer merkez bankalarına göre biraz daha isteksiz. AMB'nin bugün faiz artırması durumunda, 40 yıl sonra ilk kez Avrupa gösterge faizi ABD faizinden daha önce artırılmış olacak.

Avrupa Merkez Bankası, bölgedeki ülke borcu krizinin 17 ülkeli para bloğunu parçalayabileceği endişelerine bağlı olarak, acil politika tedbirlerini kaldırmayı defalarca ertelemek zorunda kaldı. İrlanda ve İspanya gibi ülkeler halen borç yükü altında kalırken ve bu ülkelerde emlak balonları patlarken, Almanya ekonomisi oldukça hızlı büyüyor ve bölge genel anlamda sağlığına kavuşuyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın tahminlerine göre, bölge ekonomisi bu yıl yüzde 1.7 ve 2012'de yüzde 1.8 büyüyecek.

Faiz Koridoru Genişleyebilir

AMB'nin daha normal bir çerçeveye dönmesi, bankayı faiz korudorunu yeniden genişletmeye yöneltebilir. Nomura International ve Barclays Capital'dan uzmanlara göre, gecelik mevduat faizi ile marjinal borç verme faizi arasındaki farkı gösteren faiz koridorunun açılması, bankaları birbirleriyle borçlanmaya teşvik edecek.

Bu ayarlama, mevduat faizini yüzde 0.25'te bırakıp, marjinal faizi yüzde 1.75'ten yüzde 2.25'e yükseltmekle olabilir. Böylelikle yüzde 1.25'e çıkarılacak gösterge faizinin her iki yönünde de 100 baz puanlık bir faiz farkı oluşur ve bankaların, kendi aralarındaki borçlanması, AMB'den gecelik borçlanmaya göre daha cazip hale gelir.

Enflasyon Korkusu

AMB'nin temel endişesi, Aralık ayında yüzde 2 olan banka limitini aşan ve geçen ay son iki yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 2.6'ya hızlanan enflasyon oldu. Üretici fiyatları Şubat ayında yıllık yüzde 6.6'ya yükseldi ve bu durum, şirketlerin artan maliyetleri hanehalkına yansıtmaya zorluyor.

Çevre Ülkelere Etkisi

Pacific Investment Management Co.'dan Andrew Balls, "AMB'nin faizi jest anlamında tek bir kereliğine artırma ihtmali düşük" dedi ve "Faiz artırımları hattında devam etmek istiyorlar. Artırımların, özellikle çevre ülkeler üzerindeki etkisini bekleyip değerlendireceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Borç sorunu yaşayan ülkelerin hanehalkları, artan borçlanma maliyetlerinden, güçlü ülkelerinkine göre daha fazla etkileniyor. İspanya'da konutların yüzde 83'ü sahipli ve bu oran Almanya'nın neredeyse iki katı ve İspanya'daki konutların beşte ikisi mortgage ya da konut kredileri yükü altında.

Değişken faizli mortgage'ler, Portekiz'de yeni kredilerin neredeyse yüzde 100'ünü ve İspanya'da yüzde 85'ini oluşturuyor. Bu oran Almanya'da yüzde 15 civarında. İrlanda'da, mevcut kredilerin yüzde 85'i değişken faizli.

Yüksek faizler euronun da değer kazanmasına neden olabilir ve bu durum, Almanya gibi büyümesinin motoru ihracat olan ülkeleri olumsuz etkileyebilir.

Güçlenen Euro

Euro dolar karşısında bu yıl hali hazırda yüzde 7 değer kazanmış durumda ve euro/dolar paritesi dün 1.43 seviyesine ulaşarak son 14 ayın en yüksek düzeyine çıktı. Euro Bölgesi'nde imalat sanayi büyümesi Mart ayında yavaşladı ve ekonomik güven düştü. Bu durum, bazı ülkelerde toparlanmanın zirve yapmış olabileceğini işaret ediyor.

Frankfurt Trust'tan Kind'a göre, halen AMB'nin ekonomik büyümeye zarar verebilecek bir hızda ilerleme ihtimalinin düşük olduğunu kaydetti.

Kind, "Avrupa Merkez Bankası bu yıl beklenen oranda faiz artırsa bile, enflasyon faizlerden daha yukarıda seyredecek. Bu, halen bankanın kısıtlayıcı olmaktan uzak olduğunu gösteriyor" şeklinde görüş belirtti.

Trichet, en son Aralık 2005'te faiz artırımı serisini başlattığı zaman, "Bir faiz artırımı serisini başlatmak için ön karar almadık" demişti. AMB politika faizini yüzde 2'den, Temmuz 2008'de yüzde 4.25'e kadar yükseltti.

Londra'da HSBC Holdings Plc'den döviz strateji müdürü David Bloom "Bu defa, AMB'nin bir defalığına hareket edeceğini sanmıyorum. Faizleri artırmaya devam edecekler, ancak bu artışların agresif olacağını düşünmüyorum" dedi.