Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 07.04.2011 - Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), 2010 yılını 214,2 milyon lira net karla tamamladı.

Torunlar GYO, SPK tarafından yayımlanan finansal raporlama standartlarına uygun olarak hazırlanan 2010 yılına ilişkin konsolide finansal sonuçlarını ve 2011 yılına yönelik beklentilerini, düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısı ile açıkladı.

2010 yılında halka arz sürecini tamamlayarak İMKB'de işlem görmeye başlayan Torunlar GYO, 2010 yılını 2,5 milyar lira net aktif değeri, 3,1 milyar lira portföy değeri ile kapattı.

Satış gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 93,9 artışla 232 milyon 928 bin liraya ulaşan Torunlar GYO'nun 2010 yılındaki net karı da 214,2 milyon lira olarak gerçekleşti.

31 Mart 2011 itibariyle 1,5 milyar lira piyasa değerine sahip olan Torunlar GYO, İMKB'de işlem gören en değerli ikinci GYO unvanını taşıyor. Mevcut piyasa değeri ile İMKB'nin en değerli 49. şirketi olan Torunlar GYO, 1 Nisan 2011 itibariyle İMKB 100'de işlem görmeye başlamıştı.

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, portföylerinde yer alan projeler için 2014 yılına kadar 1 milyar lirayı aşan yatırım yapmayı planladıklarını ve 2014 yılı sonuna kadar geliştirdikleri bu projelerden 1,4 milyar lira konut satış geliri elde etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Aziz Torun, Torunlar GYO'nun 2010'a ilişkin finansal sonuçları ve 2011'e yönelik beklentilerinin paylaşıldığı, yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Borsada işlem gören ''tapu gibi sağlam'', hisse senedi olarak hissedarlara güvenli bir yatırım aracı oluşturmayı hedeflediklerini, yatırımcılara güvenilir, istikrarlı büyüyen, temettü dağıtan bir şirket olma vizyonları bulunduğunu belirtti.

Halka arz sürecinde şirketin mali durumu ve yatırım imkanlarını da dikkate alarak ilgili mevzuat hükümlerine göre hesaplanacak dağıtılabilir karlarının yüzde 50'sini dağıtma yönündeki görüşlerini açıkladıklarını anımsatan Torun, bu yöndeki kararlılıklarının devam ettiğini, önümüzdeki günlerde bu kararlarını Yönetim Kurulu olarak Genel Kurul'un onayına sunmayı planladıklarını, 2014 itibariyle İMKB ilk 30'a gireceklerine inandıklarını kaydetti.

2011 yılında Torunlar GYO portföyünde yer alan büyük projelerin arka arkaya temellerini atmaya hazırlandıklarını söyleyen Torun, şunları kaydetti:

''Mall of İstanbul projesini Mayıs ayında, Torunlar GYO'nun yüzde 65 ortaklığı bulunan ve İstanbul'a önemli bir kent meydanı da kazandırmaya hazırlanan, ofis ve rezidanslardan oluşan Ali Sami Yen Arazisi projesinin inşasına ise Haziran 2011'de başlamayı planlıyoruz. Şu anda yıkım süreci başladı. İstanbul Esentepe'de bulunan Torun Tower, Samsun Bulvar AVM, Bursa Korupark 3. etap konut projesi ve Deepo Antalya AVM genişletme projesi, 2014 yılına kadar hayata geçireceğimiz projelerimiz arasında. Bu projelerimizin tamamlanması ile birlikte 270 bin metrekare olan mevcut toplam satılabilir ve kiralanabilir alan büyüklüğümüzü 857 bin metrekareye çıkartıyoruz. 1 milyar liranın üstünde yatırım öngördüğümüz projelerimizin hayata geçmesiyle birlikte, 2014 yılına kadar 1,4 milyar lira konut satış geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, portföyümüzdeki AVM ve ofislerden 2014 yılı için öngördüğümüz kira geliri ise 280 milyon lira.''

Aziz Torun, halka arzdan elde edilen yaklaşık 345 milyon lira kaynak ile daha da güçlenen Torunlar GYO'nun, güçlü bir mali yapıya sahip olduğunu vurguladı.



-''GYO'LARI İSTİKRARLI BÜYÜME HEDEFLEYEN YATIRIMCILAR TERCİH ETMELİ''-



Yerli yatırımcıların borsada kalma sürelerinin 10-15 günü geçmediğine, yabancı yatırımcıların ise borsada kalma sürelerinin bir yılın üzerinde olduğuna dikkati çeken Torun, borsanın artık kısa süreli kalınan bir alan olmadığını, güvenilir şirketlerin hisselerinin alındığı ve bunların uzun süre elde tutulduğu piyasa olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Aziz Torun, ''Yatırımcıların kolay para kazanılan değil, daha makul karlara razı oldukları istikrarlı bir süreci kabul etmeleri gerekiyor. Bu anlamda GYO'lar istikrarlı büyüme hedefleyen ve bu anlayışta olan yatırımcılar için tercih edilmesi gereken borsa şirketleridir'' dedi.



-''BİZİM YATIRIMCILARIN YATIRIM ANLAYIŞINDA DEĞİŞİME İHTİYAÇ VAR''-



Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Torun, hisse fiyatlarının düşük kalmasına ilişkin bir soruya karşılık, şunları kaydetti:

''Burada belki taban ile tavanın arasının büyük olmasından kaynaklanan hata oldu. Ondan sonraki süreçte yabancı yatırımcılardan ziyade yerli yatırımcıların ağırlıklı olması, bunların da borsada kalma sürelerini çok kısa olarak düşünmeleri, bu fiyatın beklediğimiz noktada oluşmamasına neden oldu. Yabancı yatırımcıların kağıdımıza ilgi göstermesiyle şu anda yabancıların payı yüzde 15'lerin üzerinde. Yabancı yatırımcılar kağıdı uzun vadeli ellerinde tutan bir anlayışa sahip.

Şu anda hisse senedimiz yüzde 39 iskontolarla işlem görüyor, Avrupa'da benzer GYO'lar yüzde 5 ile 10 arasında primli işlem görüyor. Bu da gösteriyor ki bizim yatırımcıların özellikle GYO'lara bakış açısında yatırım anlayışında bir değişime ihtiyaç var. Bizim de şirketteki yabancı payını yükseltmemiz gerekiyor. Bunun kısa bir süre içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum.''

Torunlar GYO Finanstan Sorumlu Genel Müdürü (CFO) İsmail Kazanç ise Torunlar GYO'nun portföyünün yüzde 76,30'unu AVM, yüzde 9,90'ını ofis, yüzde 7,90'sini ise konut yatırımlarının oluşturduğunu belirtti.

Kazanç, Torunlar GYO'nun portföyüne Torium AVM'nin de eklenmesi ile 2011 yılında kira gelirlerinde yüzde 60 oranında bir artış öngörüldüğünü açıkladı.