Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası dolar karşısında, güçlü çıkan Türkiye sanayi üretimi verisinin, Merkez Bankası'nın gösterge faizini bu yılın ilerleyen dönemlerinde artıracağı beklentilerini yoğunlaştırması sonrası, son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

TL dolar karşısında, TSİ 12:13'te, yüzde 0.5 yükselerek dolar başına 1.5035 TL seviyesine kadar yükseldi ve 14 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Türkiye'de sanayi üretimi Şubat ayında, iş günü sayısına göre düzeltilmiş rakamlarla, yıllık bazda yüzde 14 arttı. Düzeltilmemiş rakamlara göre ise, sanayi üretimi yüzde 13.9 olarak gerçekleşti. Bloomberg'in araştırmasına göre, bu verinin yüzde 14.5 artış göstermesi bekleniyordu.

Finansbank baş ekonomisti İnan Demir, "Bu rakam, Türk ekonomisinin artık yüksek emtia fiyatlarına karşı dezenflasyonist tampondan yararlanmadığı yolundaki görüşümüzü destekliyor" dedi ve "Sonuç olarak, yılın kalan kısmında, para politikasının zorunlu karşılık faizlerinin, ağırlıklı ortalama bazında 400 puan daha artırılmasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'ün anketinde yer alan altı araştırmanın medyanına göre, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar, kilit borç verme faizini 75 baz puan yükselterek yüzde 7'ye çıkarması bekleniyor.

Türk para birimi, dolar karşısında geçen ay yüzde 6.2'lik bir ralli yaptı ve Bloomberg2in izlediği 20 gelişen piyasa para birimi arasında en iyi performansı gösteren birim oldu.

Gösterge niteliğindeki 2 yıl vadeli hazine tahvilinin faizi 5 gün sonra ilk kez yükseldi ve 5 baz puanlık yükselişle yüzde 8.67 seviyesine ulaştı. İMKB 100 Endeksi ise ikinci seansta yüzde 0.2 aşağında 69,334.19 puan seviyesinde seyrediyordu.