Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yeni haftada başrol enflasyonun

Yeni haftada başrol enflasyonun

  • Yükselen emtia fiyatları ve artan enerji maliyetleri bu hafta enflasyonu manşete taşıyor

Giriş: 11 Nisan 2011, Pazartesi 09:02
Güncelleme: 11 Nisan 2011, Pazartesi 09:02

Amerikan borsalarında Cuma günü satışlar hakimdi. Zayıflayan Dolar ve artan enflasyon endişeleri ABD’ye satış getirdi. S&P 500 Endeksi günü % 0.40 düşerek 1.328 puandan tamamladı, Dow Jones Sanayi Endeksi ise günü % 0.24 kayıpla 12.380 seviyesinden tamamladı. Bankacılık Endeksi’nin % 1.22 düştüğü günde sağlık sektörü hisseleri günü artıda kapattılar. ABD 10 yıllıkları sabah saatlerinde % 3.5942’den işlem görüyor. Dolar Endeksi ise 74.905 düzeyinde yatay görünüyor. ABD’de önümüzdeki günlerin en önemli konusu enflasyon ve parasal genişleme olacağa benziyor. FED’in 2. Tur parasal genişlemeyi tamamlamasının ardından bonoların alıcısının kalmayacağını düşünen dünyanın en büyük tahvil – bono fonu yöneticisi PIMCO, ABD Hazine kağıtlarında eksiye geçmiş durumda. Sermaye Piyasası’na gönderilen belgelerden alınan bilgiye göre fonun ABD Hazine kağıtlarındaki pozisyonu eksi. 236 milyar Dolarlık lider konumdaki fonun hazine bonosundaki payı - %3 seviyesinde.

ASYA’DA YENİ HAFTA SAKİN BAŞLADI

Çin’in ticaret dengesinin son gelen veride, enflasyonist kaygılar yaratmaması sebebiyle anakarada ve Hong Kong’da moraller yüksek. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.83 yukarıdan işlem görürken Hang Seng Endeksi ise şu sıralarda % 0.63 artıda. Japonya’da ise üretime ara veren birçok şirketin yeniden faaliyete geçememesi ve Citigroup’un otomotiv hisselerine ilişkin olumsuz raporu satış getirdi. Nikkei 225 Endeksi % 0.43 aşağıdan işlem görürken, Dolar / Yen ise 84.75 düzeyinde. Asya’da para birimleri karışık bir seyir izlerken bu hafta Çin’den gelecek büyüme, enflasyon gibi veriler yakından takip edilecek. Güney Kore ve Endonezya Merkez Bankaları’nın faiz kararları da piyasanın yakın takibinde olacak.

YENİ HAFTANIN GÖZDESİ EMTİALAR

Enflasyonun manşetinin ana kalemi olan enerji ve emtia fiyatları da yükselmeye devam ediyor. ABD tipi ham petrolde gelinen nokta varil başına 112.88 Dolar olurken, Brent ham petrolün son aldığı değer ise 125.76 Dolar / Varil oldu. Enerji maliyetlerindeki artış değerli metallere alış olarak yansırken, enflasyonun etkilerinden korunmak isteyen oyuncular altının ons başına fiyatını rekora taşırken gümüş ise sene başından bu yana gösterdiği % 35.64’lük artışla son 31 yılın zirvesine çıkmış durumda.

Dolardaki zayıflık da emtiaları taşıyan önemli bir başlık. 6 para biriminden oluşan bir sepete göre değerlendirilen Dolar Endeksi 75 seviyesini de aşağı kırmış durumda. FED’in Haziran ayında biten parasal genişlemden sonra da faizleri artıramayacağını düşünen piyasa oyuncuları, Dolar’da satışa geçmiş durumdalar. Sabah saatlerinde Euro / Dolar paritesi 1.4464 seviyesinde ve % 0.14 düşüş gösteriyor.

İÇ PİYASA TÜM DÜNYAYI TAKİP EDİYOR, LİKİDİTE İLK KONU BAŞLIĞI

Merkez Bankası’nın bu hafta piyasadan 19.1 milyar TL çekecek olması sebebiyle Cuma günü bankalarda yaşanan geçici likidite sıkışıklığı gecelik faizleri % 8.8’e yükseltirken yaşanan rahatsızlık gösterge tahviliz faizini, risk iştahının da terse dönmesiyle beraber % 8.68 seviyesine taşıdı. Bir süredir global benzerlerinden daha iyi perfomans gösteren bankalar ise Cuma günü gelen satışlarla endeksi aşağı çektiler. % 3.27 düşen Bankacılık Endeksinin, % 2.01 düşen İMKB 100 ile karşılaştırılınca daha kötü bir performans gösterdiği görülebiliyor. Sene başından bu yana getirilere bakılınca gelen endeksin % 3.16 yükseldiği görülüyor, bankaların ise ortalama getirisi - % 1.28 düzeyinde.

Bu hafta beklenen bir diğer gelişme ise Portekiz konusundaki yardımın netleşecek olması. Kurtarma fonunun büyüklüğü ve şartları piyasalar tarafından takip ediliyor olacak. ABD Enflasyon oranı da diğer önemli bir gündem maddesi olacak. İçeride ise Merkez Bankası Başkanı’nın değişecek olması gündemin ilk sıralarında yer alırken, bankanın artırmış olduğu karşılıkların 15 Nisan’da devreye girecek olması sebebiyle yaşanan sıkışıklığın derecesi takip ediliyor olacak. Karşılıklardaki artış devreye girdikten sonra, bankaların uygulamaya geçmek ve karşılık ayırmak için 2 hafta süreleri olacak.

Bugüne ilişkin takip edilecek gelişmeler ise şöyle:

- OECD Bölgesi'nde Şubat ayı öncü ekonomik göstergeler açıklanacak (13:00) Önceki: 103.1

- Hazine 3 yıl vadeli TL cinsi sabit kuponlu devlet tahvili ihalesi düzenleyecek.

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü