Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz, Avrupalı ve Uluslararası Para Fonundan (IMF) yetkililerle finansal kurtarma paketini görüşmeye başladı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF yetkilileri, Lizbon yönetiminin, bütçe açığını azaltması için gerekli olduğunu düşündükleri ek tasarruf önlemlerine karar vermek amacıyla Portekiz'in kamu muhasebesini inceleyecek. Portekiz'in üç yıl olması öngörülen finansal yardım paketinin büyüklüğünün 80 milyar avroyu bulabileceği tahmin ediliyor.

Geçici hükümetin Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, Lizbon'un sadece bu ay borçlarını ödeyebilecek kaynağının bulunduğunu, ancak haziran ayı ödemesi için finansal yardım kredisine ihtiyaçlarının olacağını açıkladı. Teixeira Dos Santos, ''Haziran ayına kadar risk yok. Ancak haziran ayında bu programın aktif hale gelmesine ihtiyacımız olacak'' dedi.

Portekiz'in, haziran ayında 4,9 milyar avro borç ödemesi bulunuyor.

Teixeira dos Santos, finansal yardım paketinden sağlanacak kaynağın bir kısmının güç durumdaki bankaları desteklemek için kullanılmasına gereksinim duyulduğuna da işaret etti.

Diario de Noticias gazetesi de manşetinde ''IMF, Portekiz'in 2012 yılında krizle karşı karşıya kalacak tek ülke olacağını tahmin ediyor'' ifadesini kullandı.

IMF, Portekiz'in bu yıl yüzde 1,5 ve gelecek yıl yüzde 0,5 daralacağını tahmin ediyor.

Portekiz'in finansal yardım paketiyle ilgili yapacağı görüşmelerin, 5 Haziran'da erken genel seçim yapılacak olması ve partilerin yardım paketiyle ilgili sorumluluğu üzerine almak istememesi nedeniyle zor geçeceği tahmin ediliyor.

Portekiz'de bütçe açığını daraltmayı amaçlayan tasarruf önlemleri paketinin parlamentoda reddedilmesiyle istifa eden azınlıktaki sosyalist hükümetin, bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmak için tam güce sahip olmadığını açıklaması, kamuoyu yoklamalarında önde giden muhalefetteki sosyal demokratların görüşmelere dahil olmasını gerektiriyor.

Portekiz, bu yıl bütçe açığını gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 4,6'sına, gelecek yıl da AB'nin belirlediği yüzde 3'e ve 2013 yılında yüzde 2'ye çekmeyi hedefliyor. Portekiz'in bütçe açığı geçen yıl, GSYH'sının yüzde 8,6'sı düzeyine ulaşmıştı.