Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistlerin olumlu bekleyişte olduğu Avrupa'daki sanayi üretimi ve ABD'deki perakende satış verileri öncesinde yatırımcıların risk iştahı yeniden açıldı ve yen değer kaybetti.

Yen, euro karşısındaki iki günlük kazancını sonlandırdı. Yenin değer kaybında Japon Merkez Bankası teşvik paketini sürdürürken, Avrupalı yasa koyucuların faiz artışlarını sürdüreceği yönündeki spekülasyon etkili oldu. Yeni Zelanda doları da konut fiyatlarının arttığını gösteren raporun sonrasında güçlendi. Çin'de de yuan, yetkililerin yeni enflasyon önlemleri alacağı yönündeki spekülasyon üzerine dolar karşısında 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasanın küresel ekonomiye bakışının olumlu olduğunu, hisse senedi ve emtia fiyatlarında ise daha fazla düşüş beklenmediğini belirten Gaitame.com Research Institute'ün başkanı Daisaku Ueno, bunun sığınılacak para arayışını, dolayısıyla yen talebini düşüreceğini kaydetti.

Japon yeni, euro karşısında 120.99'den 121.55'e geriledi. 11 Nisan'da 123.33 seviyesine kadar geri çekilen yen, 5 Mayıs'tan bu yana en zayıf seviyesine işaret etmişti. Yen, dolar karşısında da yüzde 0.5 gerileyerek 83.96'dan işlem gördü. Euro/Dolar paritesi ise 1.4477'den 1.4476'ya düştü. Parite, dün gün içinde 1.4520 dolar seviyesinden Ocak 2010'dan bu yana en yüksek düzeyini test etmişti.

Bloomberg ekonomistleri, Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin Şubat ayında yüzde 0.8 artış kaydetmiş olmasını bekliyor. Ekonomistlerin ABD'den gelecek perakende satış verilerine işikin beklentisi ise Mart ayında aylık bazda yüzde 0.5 artış olacağı yönünde.