Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Bankacılık Otoritesi Başkanı Andrea Enria, Avrupalı regülatörlerin, bu yılki stres testlerinde, bankaların vadesi bitene kadar tuttukları hazine kağıtlarındaki zararların hesaplamalarını denetleyeceklerini kaydetti.

Enria, finansal regülatörlerin bankaların bazı ülke tahvili pozisyonlarında ne gibi referanslar uyguladıklarını ve varlıkların değerlemelerini yaparken muhafazakar yaklaşımda bulunup bulunmadıklarının inceleneceğini söyledi.

Avrupa Bankacılık Otoritesi, 90 bankanın stres testleri senaryolarında en az yüzde 5 seviyesinde Çekirdek Tier 1 sermaye rasyosu tutturmasını bekleyeceklerini kaydetti. Portekiz geçen hafta, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından, yardım çağrısında bulunan üçüncü Euro Bölgesi ülkesi olmuştu.

Enria, "Bankalarla yaptığım görüşmelerden anladığıma göre, bazı bankalar hali hazırda, ellerinde tuttukları ülke tahvili pozisyonlarını, bilançolarında, belli ülkere göre değerlendirmişler" dedi. Bankalar bu tahvilleri, ikincil piyasada alıp satmaktan ziyade, vadeleri dolana kadar tutuyorlar.

Bu yılki stres testleri, bankaların Euro Bölgesi'nde 2011 yılında, yüzde 0.5'lik ekonomik daralmayı ve Avrupa hisse senedi piyasalarındaki yüzde 15'lik düşüşü nasıl değerlendireceklerini içerecek.

Testler, ayrıca, 75 baz puanlık faiz artışının Avrupa ülke tahvillerine etkisini ve kısa vadeli bankalararası finansman maliyetlerinin 125 baz puan artması senaryosunu da inceleyecek.