Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası politikaları uluslararası basında yoğun şekilde tartışılıyor. MB yetkilileri ise son günlerde İrlanda örneğini hatırlatıyor: Bütün önlemleri İrlanda gibi mucizenin felakete dönüşmemesi için alıyoruz.

Merkez Bankası’nın kredileri yavaşlatmak için aldığı adımlar tartışılmaya devam ediyor. Bankacıların eleştirilerinin ardından son günlerde uluslararası basında da eleştirel yazıların kaleme alındığı görülüyor. Merkez Bankası yetkilileri ise son günlerdeki temasların İrlanda örneğini sıkılıkla vurgulamaya başladı. Bloomberg HT’nin görüştüğü bir MB yetkilisi, “Bir zamanlar mucize olarak gösterilen İrlanda’nın bugün geldiği durum ortada. Aşırı kredi genişlemesinin yarattığı ekonomik istikrarsızlık mucizeyi bir anda felakete çevirdi” diye konuştu.

"ÖNLEM ALMALIYDIK"

Merkez Bankası’nın sıcak para ve kredi genişlemesine yönelik aldığı önlemlerin de bu doğrultuda olduğunu kaydeden yetkili, “Ekonomimizin son yıllarda gösterdiği performans ortada. Bu başarının felaketle sonuçlanmaması için önlem almalıydık” değerlendirmesinde bulundu.  Küresel kriz öncesinde özellikle vergi avantajları sayesinde şirketlerin yatırım gözdesi olan İrlanda, krizden ağır yara aldı. İrlanda ekonomisi, Avrupa Birliği’nin de desteği ile 85 milyar euro ile yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılıyor.