Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki nükleer kriz, Libya'daki çatışma, yükselen enflasyon endişeleri ve gerileyen doların alternatif yatırım aracı olan altına talebi artırmasıyla metal fiyatları bir haftanın en düşük seviyesinden yükselişe geçti.

Japonya'nın, Fukuşima nükleer santralindeki kazanın tehlike derecesini, uluslararası ölçekte en üst düzey olan 7'ye çıkarmasının ardından dün emtia ve hisse senetleri gerilemişti. Ülkedeki felakete daier endişeler Libya'daki olaylar ve Avrupa'daki borç kriziyle birlikte altın fiyatları 11 Nisan'da 1,478.18 dolarla rekor kırdı.

Londra'daki VTB Capital'de analist olan Andrey Kryuchenkov, "Ekonomik belirsizliğin sürmesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki çatışmalar ve en önemlisi de kısa dönemli enflasyonist baskılar altını destekleyecek" diye konuştu. Kryuchenkov, doların gerilemesinin de altını destekleyici bir etkisi olduğunu söyledi.

Külçe altının onsu Londra'da 4.53 dolar veya yüzde 0.3 yükselerek 1,457.63 dolardan işlem gördü. Fiyatlar dün 1,455.68 doları görerek 5 Nisan'dan beri en düşük seviyeye gerilemişti. Haziran vadeli metal, New York Comex'te yüzde 0.3 yükseldi ve 1,458.60 dolar/ons'tan işlem gördü. Vadeliler, 11 Nisan'da 1,478 dolarla rekor kırmıştı.

Dün Aralık 2009'dan beri en düşük seviyeye inen Dolar Endeksi ise ufak değişiklik gösterdi. Altın genelde Amerikan para biriminin aksi yönünde hareket ediyor.