Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Mart ayında, istihdamdaki iyileşmenin yüksek akaryakıt ve gıda fiyatlarının olumsuz etkisini gidermesi sonucu, dokuzuncu ay üst üste artış gösterdi.

Perakende satışlar, Şubat ayındaki yüzde 1.1'lik artışın ardından, Mart ayında yüzde 0.4 yükseldi. Bloomberg News'un 82 ekonomiste dayandırdığı anketin medyan sonucuna göre, perakende satışların Mart ayında yüzde 0.5 artış göstermesi bekleniyordu. Otomobil ve benzin hariç perakende satışlar ise beklenenden daha fazla arttı.

Düşen işsizlik ve 2011 yılı için gelir vergilerindeki indirimler, Macy's Inc. ve Saks Inc. gibi zincir mağazalarda satışların sürmesini sağladı. Aynı zamanda, benzin ve gıda fiyatlarındaki artışlar, güvenin ve harcama gücünün azalmasına neden oldu ve muhtemelen 2010 yılının son çeyreğinde, ABD ekonomisinin en büyük bölümü olan tüketici harcamalarında yavaşlama olmasına yol açacak.

West Chester, Pennsylvania'da  Moody’s Analytics Inc.'den kıdemli ekonomist Ryan Sweet, "Tüketiciler, benzin ve gıda fiyatlarındaki artışlar dikkate alındığında, oldukça iyi tutunuyorlar" dedi ve "İstihdam piyasasıdaki iyileşme gibi temel göstergeler, tüketici harcamalarının artması için uygun durumda" şeklinde görüş bildirdi.