Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri son bir ayın en düşük seviyelerine inerken, bakır fiyatları değer kaybetti. Para politikalarının sıkılaştırılmasının büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri bölge hisse senetlerinin satış ağırlıklı seyretmesine neden oldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 135.80 puana indi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı fazla bir değişiklik göstermezken, bakır fiyatları dördüncü gün de düşüşünü sürdürdü. Singapur doları rekor seviyeye çıktı ve Bloomberg'in izlediği 16 önemli para birimi içinde yene göre daha iyi performans gösteren tek para birimi oldu.

Singapur Para Otorritesi, ekonominin geçen çeyrekte beklenenin iki kat daha üstünde büyümesinin ardından, para biriminin daha da değerlenmesine izin vereceğini açıkladı. Çin Devlet Konseyi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin temkinli bir para politikası uygulaması ve istikrarlı fiyatları sağlaması gerektiğini kaydetti. Çin'de yarın açıklanacak olan enflasyonun Temmuz 2008'den bu yana en hızlı artışını göstermesi bekleniyor.

FX Prime Corp.'un Tokyo ofisinden Marito Ueda, "Singapur Para Otoritesi'nin enflasyonla mücadele için sıkılaştırmaya gitmesi riskten kaçınma eğilimini artırıyor" dedi ve "Hisse senetleri düşüyor. Emtia para birimleri için eğilim satış yönünde" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen üç hisse karşılığı yaklaşık beş hisse değer kaybetti. Ham madde şirketlerinin hisseleri, BHP Billiton Ltd.'nin Sydney'de yüzde 1.4 ve Rio Tinto Group'un yüzde 0.6 değer kaybetmesi ile birlikte, diğerlerine göre daha hızlı bir düşüş gösterdi.