Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BRICS ülkelerinin liderleri, emtia fiyatlarındaki aşırı değişkenliğin küresel ekonomiyi tehdit ettiğini belirterek türev piyasalarda daha büyük düzenlemeler olması gerektiğini dile getirdi.

Çin'in güneyindeki Sanya şehrinde bir araya gelen BRICS ülkeleri liderleri piyasalardaki volatilitenin 'toparlanmaya devam eden dünya ekonomisi için yeni bir risk oluşturduğunu' ifade etti. BRICS ülkeleri aynı zamanda gelişmiş ülkelerden gelişen ülkelere sermaye akışında daha ihtiyatlı olunması için de çağrıda bulundu.

Yükselen gıda ve yakıt fiyatları Çin ve Hindistan gibi ithalatçı ülkelere fiyatları düşük tutması için baskı oluşturuyor. Bu durum Brezilya, Rusya ve Güney Afrika gibi ihracat yapan ülkelere yararlı olsa da, kaynaklara bel bağlamanın ekonomideki çeşitlenmeyi engelleyeceğine dair endişeler de sözkonusu.

IMF'nin Mali İzleme Raporu'nda gelişen ekonomiler için mali görünümün daha olumlu olduğu, ancak yüksek emtia fiyatları, düşük faiz oranları ve güçlü sermaye akışlarının "kuyruk rüzgarlarını' yansıttığı belirtildi. Raporda, tersine dönüşlerin mali pozisyonları ortada bırakabileceğinin altı çizildi.

Dünyanın en büyük soya fasulyesi ithalatçısı ve en büyük enerji tüketicisi Çin ekonomik büyümeyi desteklemek için ithal ettiği enerjiye bağımlı. Öte yandan milyonlarca insanın yoksulluk sınırında yaşadağı Hindistan yüksek gıda fiyatları konusunda endişeli olduğunu ifade etti.