Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Yunanistan'ın da içinde bulunduğu Avrupa'nın en borçlu ülkelerinin, tahvil sahiplerine borçlarını geri ödemelerini yeniden organize etmeye zorlanabilecekleri endişeleri ile değer kaybetti.

17 ülkenin para birimi euro, dolar, yen, İsviçre frangı ve sterlin karşısında değer kaybetti. Japon para birimi, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Die Welt gazetesine verdiği demeçte, Yunanistan'ın, Haziran ayındaki denetlemenin ülkenin borç geri ödemesinde sorunlar olabileceğini işaret etmesi durumunda, kreditörlerle müzakereye ihtiyaç duyabileceğini söylemesi sonrası, 16 önemli para birimin büyük bölümü karşısında değer kazandı. Portekiz ve Yunanistan'ın tahvilleri hızlı düşüşler gösterirken, bu kağıtların faizleri rekor seviyelere çıktı.

FXPro Financial Services'in Londra ofisinden Michael Derks, "Schaeuble'den gelen yorumlar kritik ve borç yeniden yapılandırılmasının gözardı edilemeyeceği şeklinde bir fikir değişikliğini temsil ediyor" dedi ve "Dikkatler daha büyük oranda çevre Avrupa ülkelerinde toplanıyor ve bu durum euronun düşmesine neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Euro yen karşısında yüzde 1.1 değer kaybederek, Londra saati ile 11:31'de, 119.76 seviyesine indi. Parite güniçinde 119.73 seviyesine akdar düşerek, 5 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında, erken saatlerde son 15 ayın zirvesine yaklaştıktan sonra düştü ve yüzde 0.4 gerileyerek 1.4393 dolara indi.

İsviçre frangı euro karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak euro başına 1.2876 frank seviyesine yükseldi. İsviçre para birimi dolar karşısında da değer kazandı ve yüzde 0.2 güçlenerek 89.45 seviyesine geldi. Sterlin yüzde 0.5 yükselerek euro başına 89.45 pence seviyesine çıktı.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli Hazine kağıdının faizi ilk defa yüze 13 seviyesinin üzerine çıktı ve 28 baz puan yükselerek % 13.20'ye yükseldi. Portekiz'in 10 yıl vadeli kağıdının faizi de Euro dönemi rekorunu kırdı.