Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Alman Die Welt gazetesine yazdığı yorum yazıdında, Haziran ayındaki denetlemenin Yunanistan'ın borç geri ödemeyebilme gücünü sorgulaması durumunda, ülkenin borç yapılandırmasına gitmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Schaeuble, gazetedeki yorumunda, Yunanistan'ın borç yükünü hafifletebilmek için müzakere etmek zorunda kalableceğini, zira kreditörlerin, 2013 yılı ortalarında başlayacak olan Avrupa daimi kurtarma sistemine kadar, zarar etmeye zorlanamayacağını kaydetti.

Schaeuble, "IMF ve Avrupalı otoritelerin Haziran ayındaki gözden geçirmelerinin Yunanistan'ın 'borç sürdürülebilirği' konusunda şüpheleri ortaya çıkarması durumunda, birşeyler yapmak zorunda kalacağız" dedi ve "Ardından, daha da tedbirler almak zorunda kalınacak" şeklinde görüş bildirdi.

Bu yorumlar, Schaeuble'nin geçen hafta Macaristan'daki maliye bakanları toplantısı sırasında yaptığı yorumlara benziyor. Schaeuble, 9 Nisan'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Mart ayında sağlanan yardımın, yetkililer borç yeniden yapıalndırmasını gözardı etmelerine karşın, Yunanistan'ın mali sağlığına kavuşması için yeterli olmayabileceğini söylemişti.

Yunanistan'ın 2 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi bugün yüzde 17 seviyesine çıktı. Bu kağıdın faizi, kurtarma sonrası, Mayıs 2010'da yüzde 6.62 seviyesine kadar düşmüştü. Yunanistan'ın hazine kağıtlarının sigorta maliyeti (CDS) ise dün rekor seviye olan 1,504 baz puandan kapandı. Bu seviye, Yunanistan'ın beş yıl içinde borçlarını ödeyemez suruma düşme ihtimalinin yüzde 60 olduğunu işaret ediyor.

Maliye Bakanlığı sözcüsü, Schaeuble'nin Die Welt'te çıkan yorumlarını teyit etti.