Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Commodity Broking Services, küresel ekonomide yavaşlamanın etkisiyle gümüş/altın oranının 1983'ten beri en düşük seviyeden yükseleceğini belirterek yatırımcılara gümüş satmalarını tavsiye etti.

"Altın-gümüş oranı, altın alınıp, gümüş satılması gerektiğini söylüyor" diyen şirket yöneticisi Jonathan Barratt, altının 30 dolar/ons kadar düşebileceğini, gümüşte ise 10 dolar düşüş olabileceğini, bunun da altının yararına olduğunu belirtti.

Barratt'ın bu açıklamaları 16 Mart'ta Citigroup'un "Gümüş, altına kıyasla çok daha pahalı olduğu için düşüşe geçebilir" açıklamasını destekler nitelikte. Singapur'da bugün saat 3:39 itibariyle bir ons altın 35.4958 ons gümüş satın aldı.

Barratt, altın/gümüş oranının 45 seviyesine yükselmesini beklediğini dile getirdi. Gümüş fiyatları geçtiğimiz yıl ikiye katlanırken, altın fiyatları ise yüzde 27 yükselmişti.

Spot gümüş, 11 Nisan'da ons başına 41.9525 dolarla 1980'den beri zirve yaptı. Metal, bugün 41.2537 dolardan işlem gördü. Altının onsu ise 11 Nisan'da 1,478.18 dolarla rekor kırarken bugün 1,462.68 dolar seviyesindeydi.

Enflasyon endişeleri, küresel toparlanma ve Ortadoğu'daki isyanların yatırım ve sanayi sektörüne olan talebi artırmasıyla gümüş fiyatları yükselmiş ve metal, UBS Bloomberg CMCI Endeksi'nde geçtiğimiz yıl pamuğun ardından en çok kazandıran ikinci emtia olmuştu.