Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik sigortası için ilk başvurularını yapanların sayısı geçen hafta beklenmedik bir şekilde arttı. Bu veri, çeyrek dönemin sonunda normalden daha fazla bir volatilitenin olduğunu işaret ediyor.

İşsizlik başvuruları, 9 Nisan ile biten haftada, 27,000 artarak 412,000'e çıktı. Başvurular böylelikle son iki ayın en hızlı artışını göstermiş oldu. Bloomberg News'un araştırmasına göre, işszilik başvurularının geçen hafta çok falz değişiklik göstermeyerek 380,000 seviyesinde çıkması yönündeydi. Calışma Bakanlığı sözcüsü, geleneksel olarak çeyrek dönem sonlarında görülen işsizlik başvurularındaki artışın bu yıl normalden daha fazla olduğunu söyledi.

İstihdam piyasası, işe alımlarda artış olması ile birlikte güçlenme işaretleri gösteriyor ve bu durum tüketici harcamalarındaki yükselişin sürmesine yardımcı olabilir. Dört aydır ard arda düşen issizlik, Fed'in politika yapıcılarının istihdam piyasasının iyileşme işaretleri gösterdiği yolundaki görüşlerini destekliyor.

Danville, California'daki Insight Economics LLC'nin başkanı Steven Wood, veri açıklanmadan önce yaptığı yorumda "İşten çıkarmaların hızı son altı aydır yavaşlıyor ve işe almalar artıyor" dedi ve "İstihdam piyasası toparlanıyor ve toparlanma, halen ılımlı olsa bile, güç kazanıyor" şeklinde görüş bildirdi.