Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşya maliyetleri, Mart ayında, yüksek enerji fiyatları, hafif kamyon ve binek oto fiyatlarındaki artışla yüzde 0.7 yükseldi. Bu veri Şubat ayında yüzde 1.6 yükselmişti.

Ancak üretici fiyatları endeksi, gıda fiyatlarının Ağustos ayından bu yana ilk kez beklenmedik bir şekilde düşmesi ile birlikte, beklenenden daha yavaş bir hızda arttı. Bloomberg News2un araştırmasına göre, üretici fiyatlarının Mart ayında yüzde 1 artış göstermesi bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek üretici fiyatları endeksi ise Mart ayında yüzde 0.3 artarak beklenenden daha yüksek çıktı.

Çin ve diğer gelişen piyasalardaki büyüme ve zayıflayan dolar emtia maliyetlerini yükseltiyor ve ConAgra Foods Inc. gibi şirketleri ürünlerine zam yapma durumunda bırakıyor. Ham madde fiyatlarındaki artışlar, Fed'in politika yapıcıları arasında fikir ayrılığı yaratmış durumda. Bir grup politika yapıcı bu artışların geçici olduğunu düşünürken, diğer bir grupsa bu artışların enflasyonda yükselişe yol açacağını düşünüyor.

Pittsburgh'da PNC Financial Services Group Inc.'den baş ekonomist Stuart Hoffman, veri açıklanmadan önce yaptığı yorumda, "Toptan eşya bazında enerji fiyatları, enerji dışı maliyetlere de nüfuz ediyor" dedi ve "Kanama var ancak kontrol kaybedilmiş değil. Enerji fiyatlarında süregelen bir iniş olmazsa, enflasyon konusunda gerçek bir sorun ortaya çıkar" şeklinde görüş bildirdi.