Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İşte ‘Şahin’, Özelde Tedbirli

Merkez Bankası’nın krizden bu yana yaptığı 14 puanlık faiz indirimindeki etkisi nedeniyle ‘şahin’ olarak görülen Erdem Başçı, özel hayatında tedbiri elden bırakmayan biri olarak tanınıyor.

 

Merkez Bankası’nda beklenen atama yapıldı. Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı tarafından Banka’nın 21’inci başkanı olarak atandı. Merkez Bankası’nın krizden bu yana uyguladığı politikaların en önemli mimarı olan Erdem Başçı, arkadaşları tarafından özel hayatında tedbirli biri olarak görülüyor. Uzun yıllardır tanıdığı bir arkadaşı, “Konuşmalarına çok dikkat eder. Ne kadar yakını dahi olsanız işine ilişkin ipucu vermez. ‘Arkadaşlarına bilgi aktarıyor’ dedikodularına yol açmamak için finans dünyasında çalışan arkadaşları ile sohbetlerinde yanında mutlaka birini daha bulundurur” diyor. Aynı gözlemi yapan bir bankacı ise şöyle diyor: “Uluslararası bir toplantı için yurtdışına birlikte seyahat ettik. 10 saatlik yolculuk sırasında sürekli konuştuk. Ama o yine de uygulanacak politikalar hakkında en ufak ipucu vermedi”. Öğrencilik yıllarından onu tanıyan arkadaşları Erdem Başçı’yı, pratik, zeki, genel resmi görmeye çalışan, baskılara boyun eğmeyecek biri anlatıyor.

 

FAİZ İNDİRİMİNDE ‘ŞAHİN’

Başçı, özellikle küresel krizin patlak vermesinden bu yana uygulanan politikalarda önemli rol oynadı. Politika faizlerini Kasım 2008’den itibaren hızla aşağı çeken Merkez Bankası, toplamda 14 puanlık faiz indirimi yaptı. Böylece en sert faiz indirimine giden ülke Türkiye oldu. Faiz indiriminde ‘şahin’ olduğu bilinen Başçı, Aralık 2010’dan itibaren uygulana yeni para politikasını da duyuran ilk kişi olmuştu.

 

BABACAN İLE LİSEDEN ARKADAŞ

Devlet Bakanı Babacan ile de lise yıllarında arkadaş olan Başçı’nın özgeçmişi başarılarla dolu. 1966 yılında Ankara'da doğan Başçı, İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde 1983 yılında tamamladı.
ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 1987 yılında yüksek şeref derecesiyle mezun olan Başçı, Bilkent Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisans Programı'nı 1989 yılında birincilikle bitirdi.
Bilkent Üniversitesi'nden iktisat dalında yüksek lisans (1990) ile ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden iktisat master (1993) derecelerini aldıktan sonra, Bilkent Üniversitesi'nden iktisat doktoru (1995) unvanını elde eden Başçı, 1995–2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1999’DA DOÇENT OLDU
1999 yılında doçent unvanını kazanan Başçı, Para İktisadı, Finansal İktisat, Makro İktisat Kuramı ve Matematiksel İktisat konularında araştırma yaptı ve ders verdi.

Başçı, İngiltere'deki York Üniversitesi'nde 1999 yılında misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi ve uluslararası kongrelerde çok sayıda tebliğ sundu.
Başçı'nın akademik çalışmaları, Oxford Economic Papers, Journal of Banking and Finance, Journal of Economic Dynamics and Control ve Journal of Mathematical Economics gibi dergilerde yayımlandı Erdem Başçı'nın ayrıca Springer-Verlag ve Palgrave gibi yayınevleri tarafından basılmış kitaplarda yer alan ortak çalışmaları ile Türkiye ekonomisi üzerine yayımlanmış çalışmaları da bulunuyor. 9 Ekim 2003 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına getirilen Başçı, 10 Ekim 2008 tarihinde aynı göreve yeniden atanmıştı.

 Kerim KARAKAYA (kkarakaya@bloomberght.com)