Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyonun beklenenden fazla yükselmesinin dünya çapında merkez bankalarının yükselen fiyatlarla mücadele edeceğini göstermesiyle altın rekor seviyeye yükselirken gümüş ise 31 yılın zirvesine çıktı.

2001'den beri her sene ralli yapan külçe altının onsu yüzde 0.4 yükseldi ve 1,479.35 dolar oldu ve Singapur'da saat 11:30 itibariyle 1,474.45 dolardan işlem gördü. Haziran vadeli altın, New York'ta tüm zamanların rekor seviyesi olan 1,480.50 dolara yükseldi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 5.4 arttı. Bu, 2008'den beri en hızlı artış.

Seul merkezli Tongyang Futures'ta trader olan Park Jong Beom, "Enflasyon yatırımcılar için temel kelime. Altın önümüzdeki hafta 1,500 doları test edecek" dedi. Açıklanan verilere göre ilk çeyrekte ülke ekonomisi yüzde 9.7 büyüme kaydetti.  

Emtia talebinin artması ve doların değer kaybıyla altın fiyatları son 10 yıldır yükseliyor. Ortadoğu'daki isyanlar ve Japonya'daki depremle nükleer kriz de bu yıl altın satışlarını destekleyen etkenlerdendi.

Çin hükümeti yüksek fiyatlarla mücadele etmenin hükümetin ilk önceliği olduğunu söyledi. Milyoner yatırımcı ve Soros Fon Yönetimi Başkanı George Soros 10 Nisan'da Çin'deki enflasyonun bir şekilde kontrolden çıktığını söylemişti. Bloomberg'imn anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre enflasyon oranının yüzde 5.2 olması bekleniyordu.