Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası politika yapıcılarından Andrew Sentance, enflasyondaki yavaşlamanın kısa ömürlü olabileceğini ve sterlindeki zayıflamanın enflasyon oranını yüzde 5'in üzerine çıkarma tehdidi getirmesinin, daha yüksek faizler için ihtiyacı artırabileceğini söyledi.

Haziran ayından bu yana tüm toplantılarda faiz artırımı yönünde oy kullanan Sentance, "Enflasyonda daha da yukarı baskının gelmekte olduğu yönünde bir miktar işaret var" dedi ve "Sterlin biraz daha güçlü olsaydı, şimdikinden biraz daha fazla ithal enflasyon olurdu ve bu durum tüketici harcamaları üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

52 yaşındaki Sentance, faiz artırımından dolayı sterlin üzerinde yukarı baskı oluşmasının, enflasyonla mücadele açısından "istenmeyen bir gelişme" olmadığını söyledi. İngiltere'de enflasyonun Mart ayında yüzde 4'e düşmesine karşın, bu seviye halen merkez bankası hedefinin iki katı üzerinde. Merkez Bankası Para Politikası Komitesi'nin dokuz üyesi, bu ayki toplantıda, ekonomik büyümeye destek sağlamak için, politika faizinin rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te bırakılması yönünde oy kullandı.

Sentance, "Enflasyonda yaza doğru bir miktar daha yukarı hareket göreceğiz ve enflasyonun yüzde 5'i görme ya da bu seviyeyi biraz geçme riski var" dedi. Sentance, ayrıca, ekonomi toparlandıkça, düzensiz büyüme görmenin sürpriz olmayacağını da sözlerine ekledi.